Kreće gradnja male HE

Bez autora
Jul 06 2011

Elektroprivreda Crne Gore radi na realizaciji prvog projekta Mehanizma čistog razvoja u energetici u Crnoj Gori – izgradnji male hidroelektrane Otilovići, na istoimenom jezeru u blizini Pljevalja. Mala hidroelektrana Otilovići će koristiti višak protočnih voda iz postojeće akumulacije Otilovići, tako da neće doći do promjene postojećeg režima korišćenja voda i proticaja nizvodno od brane. U skladu sa planom investicija, Upravni odbor Elektroprivrede Crne Gore donio je 2010. godine odluku o izgradnji male hidroelektrane Otilovići. Ovo je tek prvi od niza planiranih projekata čiji je cilj poboljšanja situacije koja se tiče ne samo proizvodnje električne energije, već i bezbjednosti i zaštite životne sredine. Naime, EPCG je prethodnih godina velika i značajna sredstva ulagala u rekonstrukciju svojih postrojenja, a mala HE Otilovići će predstavljati prvi novi proizvodni objekat nakon 1982. dodine.

Kreće gradnja male HEElektroprivreda Crne Gore radi na realizaciji prvog projekta Mehanizma čistog razvoja u energetici u Crnoj Gori – izgradnji male hidroelektrane Otilovići, na istoimenom jezeru u blizini Pljevalja, saopšteno je Portalu Analitika iz EPCG.

Mala hidroelektrana Otilovići će koristiti višak protočnih voda iz postojeće akumulacije Otilovići, tako da neće doći do promjene postojećeg režima korišćenja voda i proticaja nizvodno od brane.

"U skladu sa planom investicija, Upravni odbor Elektroprivrede Crne Gore donio je 2010. godine odluku o izgradnji male hidroelektrane Otilovići. Ovo je tek prvi od niza planiranih projekata čiji je cilj poboljšanja situacije koja se tiče ne samo proizvodnje električne energije, već i bezbjednosti i zaštite životne sredine. Naime, EPCG je prethodnih godina velika i značajna sredstva ulagala u rekonstrukciju svojih postrojenja, a mala HE Otilovići će predstavljati prvi novi proizvodni objekat nakon 1982. dodine" rekao je Roberto Kastelano, direktor Direkcije za poslovni i tehnički razvoj Elektroprivrede Crne Gore.

Imajući u vidu da je Crna Gora iskoristila relativno mali postotak svog hidroenergetskog potencijala za proizvodnju električne energije, i da za zadovoljavanje potreba električnu energiju mora da uvozi, izgradnja svakog proizvodnog objekta od velikog je značaja. Pogotovo ako novi objekti kao resurs koriste višak protočnih voda i tako ne utiču na promjenu režima voda.

"Lučna brana Otilovići visine 59 m, sa pripadajućom akumulacijom ukupne zapremine 18x106m3, izgrađena je 1982. godine na rijeci Ćehotini. Osnovna namjena je bila vodosnabdijevanje termoelektrane Pljevlja. Medjutim, doticaji i zapremina akumulacije u dužem periodu godine znatno premašuju potrebe za vodom primarnog korisnika, termoelektrane, tako da postoji mogućnost korišćenja vode iz akumulacije u hidroenergetske svrhe, što bi se ostvarilo izgradnjom i priključenjem male hidroelektrane uz postojeću branu. Planirana proizvodnja energije iznosila bi, za srednji raspoloživi proticaj vode, 11,52 GWH. Potrebno vrijeme za izgradnju objekta nakon dobijanja dozvole za gradjenje je 2 godine, aktivnosti na projektu započete su krajem 2010., početak izgradnje planiran je za jun 2012., tako da je početak rada elektrane planiran za jun 2014. godine" pojasnio je Srdjan Vujadinovic, Rukovodilac sektora za razvoj i inžinjering.

"Ono što daje posebnu važnost ovom projektu jeste činjenica da je ovo prvi projekat koji će biti realizovan u skladu sa Mehanizmom čistog razvoja u oblasti energetike u Crnoj Gori. Naime, Crna Gora, kao potpisnica Kjoto protokola u Grupi B zemalja, nema obavezu u pogledu smanjenja emisije gasova staklene bašte, ali može da doprinese smanjenju emisija putem realizacije projekata kroz Mehanizam čistog razvoja Kjotoprotokola. Upravo Crna Gora pripada grupi zemalja koja se može kvalifikovati za ulogu domaćina projekata Mehanizma čistog razvoja. Ovi projekti donose tzv. sertifikovane jedinice redukcije emisija (Certified Emission Reduction – CER)" saopštio je Ratko Bataković, rukovodilac za projekte Mehanizma čistog razvoja u Elektroprivredi Crne Gore.

Sektori pogodni za primjenu Mehanizma čistog razvoja obuhvataju: enegetiku, industrijske procese, upravljanje otpadom,šumarstvo i poljoprivredu. Svi projekti se dijele na male i velike projekte, pri čemu mali projekti podrazumijevaju, između ostalog, i elektrane na obnovljivu energiju snage do 15 MW, a u koje spada projekat izgradnje male HE Otilovici.

Crna Gora je ratifikovala Kjoto protokol 27. marta 2007. godine, čime je, kao država-domaćin, omogućila učestvovanje u Mehanizmu čistog razvoja, kojim se podstiče održivi razvoj, energetska efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora energije, privlačenje stranih investicija, transfer tehnologija. Da bi ispunila uslov za učešće u projektima Mehanizma čistog razvoja, Crna Gora je uspostavila institucionalni i zakonski okvir za procjenu i odobravanje ovih projekata formiranjem Ovlašćenog nacionalnog tijela Crne Gore - DNA. Jedan od ciljeva realizacije ovog projekta jeste i pozicioniranje Crne Gore, po prvi put, na mapi zemalja u kojima su realizovani mali projekti Mehanizma čistog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik