Krenuli kilovati i brodovi na Đerdapu

Bez autora
Mar 22 2012

Ovih dana kladovska hidroelektrana dnevno, pri dotoku od 6.150 kubika vode u sekundi, proizvodi 17 miliona kilovata struje, gotovo tri puta više nego sredinom februara, ali ni dotok Dunavom ni dnevna proizvodnja nisu još na očekivanom nivou. U dispečerskom centru naše najveće hidroelektrane veruju da će se, posle dugotrajne suše i velikog leda na Dunavu, u drugoj polovini ovog meseca, posle topljenja snega u slivu gornjeg toka ove reke, hidrološka situacija znatno popraviti. Tako bi se moglo stići i do planirane mesečne proizvodnje u ovom mesecu od 609 miliona kilovata. Na ukupnu proizvodnju u ovoj godini i dalje će nepovoljno uticati to što je u prva dva ovogodišnja meseca „Đerdap 1” proizvodio za trećinu manje struje nego što je bilo planirano. Posebno je katastrofalan bio februar, sa ukupnom proizvodnjom od samo 280 miliona kilovata, najmanjom u ovom mesecu od puštanja u rad „Đerdapa 1”, pre četrdeset godina.

Krenuli kilovati i brodovi na ĐerdapuOvih dana kladovska hidroelektrana dnevno, pri dotoku od 6.150 kubika vode u sekundi, proizvodi 17 miliona kilovata struje, gotovo tri puta više nego sredinom februara, ali ni dotok Dunavom ni dnevna proizvodnja nisu još na očekivanom nivou.

U dispečerskom centru naše najveće hidroelektrane veruju da će se, posle dugotrajne suše i velikog leda na Dunavu, u drugoj polovini ovog meseca, posle topljenja snega u slivu gornjeg toka ove reke, hidrološka situacija znatno popraviti. Tako bi se moglo stići i do planirane mesečne proizvodnje u ovom mesecu od 609 miliona kilovata.

Na ukupnu proizvodnju u ovoj godini i dalje će nepovoljno uticati to što je u prva dva ovogodišnja meseca „Đerdap 1” proizvodio za trećinu manje struje nego što je bilo planirano. Posebno je katastrofalan bio februar, sa ukupnom proizvodnjom od samo 280 miliona kilovata, najmanjom u ovom mesecu od puštanja u rad „Đerdapa 1”, pre četrdeset godina. Februara, Dunavom je doticalo samo 2.000 kubika vode u sekundi, tri puta manje nego sada pa je i dnevna proizvodnja struje (6,5 miliona kilovata) bila gotovo četiri puta manja od optimalno moguće na ovoj elektrani. Trenutno je dnevna proizvodnja za oko dva miliona kilovata manja od planirane za ovaj mesec.

U Privrednom društvu „Đerdap” kažu da, ipak, raduje to što je konačno, od 7. marta, posle više od mesec dana, uspostavljena stalna plovidba u sektoru Đerdapa. Naš ledolomac „Greben” uspešno je razbio ledene čepove ispred prve đerdapske elektrane, a veliki nemački putnički brod „Melk” ih je progurao kroz našu prevodnicu. Raduje i to što „Đerdapu 2” trenutni vodostaj odgovara i što je ovdašnja dnevna proizvodnja od 5,5 miliona kilovata za četvrtinu veća od planirane. Naša brodska prevodnica odlično funkcioniše uspešno zamenjujući i rumunsku, koja je u remontu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik