Kvalitetnijom gradnjom do uštede energije

Bez autora
Mar 16 2010

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo promovisano je 30 savjetnika za energetsku efikasnost u zgradarstvu, koji će, nakon što Federacija BiH dobije odgovarajuću regulativu, obavljati poslove ocjenjivanja energetske efikasnosti poslovnih i stambenih zgrada. Svečana promocija upriličena je povodom završetka dvoipogodišnjeg projekta podizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na polju povećanja energetske efikasnosti. Projekat je finansirala Evropska unija grantom vrijednim oko 223.000 eura, a partner Komori u njegovoj realizaciji bio je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC). Savjetnici za energetsku efikasnost osim kao auditori zgrada, moći će i kao zaposlenici projektantskih kuća i građevinskih kompanija raditi na unapređenju energetske efikasnosti. Na jučerašnjoj svečanosti je istaknuto kako je najveće uštede moguće napraviti upravo u građevinarstvu zbog čega je cijeli projekat i fokusiran na ovaj sektor.

Kvalitetnijom gradnjom do uštede energijeU Privrednoj komori Kantona Sarajevo promovisano je 30 savjetnika za energetsku efikasnost u zgradarstvu, koji će, nakon što Federacija BiH dobije odgovarajuću regulativu, obavljati poslove ocjenjivanja energetske efikasnosti poslovnih i stambenih zgrada.

Svečana promocija upriličena je povodom završetka dvoipogodišnjeg projekta podizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na polju povećanja energetske efikasnosti. Projekat je finansirala Evropska unija grantom vrijednim oko 223.000 eura, a partner Komori u njegovoj realizaciji bio je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC).

Savjetnici za energetsku efikasnost osim kao auditori zgrada, moći će i kao zaposlenici projektantskih kuća i građevinskih kompanija raditi na unapređenju energetske efikasnosti. Na jučerašnjoj svečanosti je istaknuto kako je najveće uštede moguće napraviti upravo u građevinarstvu zbog čega je cijeli projekat i fokusiran na ovaj sektor.

Kanton Sarajevo troši na energetske potrebe milijardu KM godišnje, a poboljšanjem energetske efikasnosti na stambenim i poslovnim zgradama mogle bi se postići značajne uštede koje se kreću od 20 do 30 posto. S tim u vezi istaknuta je potreba edukacije građevinskih kompanija u korištenju novih materijala i tehnologija, što ujedno podiže i njihovu konkurentnost. U tome će im podršku pružati Centar za energetsku efikasnost, koji je nastao u sklopu projekta, a koji raspolaže i sa bazom podataka od oko 600 kompanija zainteresovanih za poboljšanje stanja okoliša i kvaliteta življenja.

"Rad na energetskoj efikasnosti je šansa u recesiji za veće upošljavanje građevinskog sektora koji je zajedno s auto-industrijom najviše pogođen krizom. Stoga apelujem na građevinske firme i investitore da umjesto trošenja novca za vanjski izgled zgrada i bojenje fasada, izdvoje više sredstava radi utopljavanja tih objekata", kazao je Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore KS, i dodao da će time biti postignuta višestruka korist.

Zahid Pita, predstavnik kantonalnog Ministarstva za stambene poslove, podsjetio je da je u Kantonu Sarajevo proveden pilot projekat utopljavanja zgrada, koji se pokazao uspješnim. Projektom je obuhvaćeno sedam stambenih zgrada, a postignute uštede u potrošnji energije kreću se od 20 do 30 posto.

Zgrade dobijaju sertifikate

Aleksandar Knežević, predsjednik REIC-a, naglasio je važnost donošenja propisa u vezi s energetskim auditom zgrada na čijoj izradi radi Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

"Kupac nove ili stare zgrade neće moći uknjižiti objekat bez certifikata o energetskoj efikasnosti. Ovo je bitno, jer će cijena zgradama bez ovog certifikata biti niža. Sa druge strane, ova legislativa će potaknuti projektante i izvođače radova da unesu novo znanje i grade prema modernim tehnologijama, a istovremeno povećaće potrebu za ocjenjivačima energetske efikasnosti", objasnio je Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik