Liberalizacija tržišta električne energije

Bez autora
Jun 24 2013

Od 1. januara 2014. godine očekuje nas druga faza liberalizacije tržišta električne energije. Biće slobodno tržište i na njemu će se na osnovu ponude i tražnje formirati cena. Za to vreme potrebno je napraviti akcioni plan edukacije za potrošače. Primena akcionog plana, odnosno edukacije obaviće se po regionima, a organizatori će biti regionalne privredne komore, dok se edukacija neće naplaćivati. Kupci treba dobro da poznaju svoju potrošnju, odnosno koliko i kada najviše troše električne energije, kako bi sklopili adekvatan ugovor o isporukama struje sa jednim od 27 licenciranih snabdevača. Tržište struje liberalizovano je za oko devet posto potrošača u Srbiji, odnosno za velike industrijske potrošače, koji od početka 2013. godine nemaju pravo da se snabdevaju po regulisanim cenama, već po tržišnim. Sledeća faza liberalizacije za ostale velike potrošače, ali i za one koji imaju status malih potrošača, počeće 2014. godine.

Edukacija za primenu Zakona o energeticiOd 1. januara 2014. godine očekuje nas druga faza liberalizacije tržišta električne energije. Biće slobodno tržište i na njemu će se na osnovu ponude i tražnje formirati cena.

Za to vreme potrebno je napraviti akcioni plan edukacije za potrošače. Primena akcionog plana, odnosno edukacije obaviće se po regionima, a organizatori će biti regionalne privredne komore, dok se edukacija neće naplaćivati, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kupci treba dobro da poznaju svoju potrošnju, odnosno koliko i kada najviše troše električne energije, kako bi sklopili adekvatan ugovor o isporukama struje sa jednim od 27 licenciranih snabdevača, rečeno je na sednici u PKS.

Tržište struje liberalizovano je za oko devet posto potrošača u Srbiji, odnosno za velike industrijske potrošače, koji od početka 2013. godine nemaju pravo da se snabdevaju po regulisanim cenama, već po tržišnim. Sledeća faza liberalizacije za ostale velike potrošače, ali i za one koji imaju status malih potrošača, počeće 2014. godine. Otvaranje tržišta struje počeće od 2015. godine da važi i za domaćinstva, a to znači da svi koji u predviđenom roku na budu sklopili ugovor o snabdevanju biće isključeni iz mreže. 

Neda Mijatović iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine je naglasila da je Zakon o energetici donet 2011. godine. Po njenim rečima od 1. januara 2015. godine potpuno se otvara tržište, što znači primenjivaće se i na domaćinstva.

Kod nas se tržište postepeno otvara još od 2008. odine. Tržište struje biće slobodno, pa će se električna energija moći kupovati i na berzi. Za vreme koje dolazi i slobodno tržište struje, potrebno je da se svi pripreme. U takvom poslovanju potrošač će slobodno moći da menja i traži najpovoljnijeg snabdevača električne energije.

Iz PKS je istaknuto da je prošlo vreme jeftine električne energije u svetu i kod nas. Tržište električne energije treba i može da funkcioniše konkurentno, jer kod nas posluje 27 aktivnih i licenciranih snabdevača strujom, koji će biti konkurencija EPS-u, koji je do početka ove godine imao monopol na tržištu.

Sa druge strane, privrednici ističu da su procedure suviše komplikovane, a da je period za pripremu privrednika koji treba za sve to da se pripreme i da primene kratak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik