Modernizacija energetske infrastrukture u Srbiji

Bez autora
Dec 03 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić istakao je danas da je Vlada prepoznala potrebu ulaganja u energetski sektor i modernizaciju energetske infrastrukture, što bi trebalo da doprinese i sveobuhvatnom ekonomskom i privrednom razvoju. Sertić je na otvaranju 45. međunarodnog kongresa o klimatizaciji, grejanju i hlađenju u Centru “Sava” istakao da je ekonomski razvoj prioritetni zadatak Vlade, uz ocenu da je centralna tema ovog kongresa takođe važan aspekt za ekonomske bilanse i privredni razvoj zemlje. Ministar je ukazao na to da u našoj zemlji na zagrevanje zgrada odlazi 50 odsto ukupne potrošnje energije, zbog čega je potrebno ulagati u energetski efikasne zgrade. Energetski neefikasni objekti imaju za posledicu veliku potrošnju električne energije, objasnio je on i naveo da u Srbiji postoje niska energetska efikasnost u industriji, zastarele tehnologije, energetski neefikasni sistemi grejanja, zastarela energetska rešenja u industriji, kao i tehnički neefikasne i zagađujuće komunalne službe.

Modernizacija energetske infrastrukture u SrbijiMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić istakao je danas da je Vlada prepoznala potrebu ulaganja u energetski sektor i modernizaciju energetske infrastrukture, što bi trebalo da doprinese i sveobuhvatnom ekonomskom i privrednom razvoju.

Sertić je na otvaranju 45. međunarodnog kongresa o klimatizaciji, grejanju i hlađenju u Centru “Sava” istakao da je ekonomski razvoj prioritetni zadatak Vlade, uz ocenu da je centralna tema ovog kongresa takođe važan aspekt za ekonomske bilanse i privredni razvoj zemlje.

Ministar je ukazao na to da u našoj zemlji na zagrevanje zgrada odlazi 50 odsto ukupne potrošnje energije, zbog čega je potrebno ulagati u energetski efikasne zgrade.

Energetski neefikasni objekti imaju za posledicu veliku potrošnju električne energije, objasnio je on i naveo da u Srbiji postoje niska energetska efikasnost u industriji, zastarele tehnologije, energetski neefikasni sistemi grejanja, zastarela energetska rešenja u industriji, kao i tehnički neefikasne i zagađujuće komunalne službe.

Sertić je podsetio na to da je Vlada, u saradnji sa stručnjacima iz te oblasti, osnovala Nacionalni savet za klimatske promene, čiji je zadatak praćenje stanja u Srbiji u oblasti klimatskih promena i usaglašavanje sa regulativom EU.

Ministar je naveo da je predsednik tog tela ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

Zadaci Saveta su, kako je precizirao, praćenje stanja, nadzor, kao i sprovođenje nacionalne politike u oblasti klimatskih promena, sektorskih politika, kao i predlaganje mera za rešavanje problema u ovoj oblasti.

Sertić je izrazio nadu da je ovaj kongres samo početak intenzivnije saradnje stručnjaka i predstavnika Vlade, i istakao da samo zajednički rad struke, politike, kao i nevladinog sektora može da doprinese boljitku države.

Kongres će trajati do 5. decembra, a organizator skupa je Društvo za klimatizaciju, grejanje i hlađenje Srbije, u okviru Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik