Modernizacija toplana u više gradova Srbije

Bez autora
May 02 2012

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić potpisali su sa predstavnicima 18 lokalnih samouprava trilateralne ugovore u vezi sa Programom "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV". Potpisivanjem ovih ugovora Republika je prenela na učesnike pomenutog programa 51 milion evra namenjenih rehabilitaciji i modernizaciji toplana u Srbiji. Cvetković i Mrkonjić su potpisali ugovore u ime Republike Srbije, dok su u ime učesnika Programa to učinili gradonačelnici, odnosno predsednici opština i direktori toplana iz Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Kragujevca, Šapca, Čačka, Valjeva, Kruševca, Pirota, Bora, Leskovca, Trstenika, Jagodine, Novog Pazara, Knjaževca, Rume, Bačke Palanke i Negotina. Reč je o četvrtoj fazi rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji za koju su vlade Srbije i Nemačke, kao i Nemačka razvojna banka (KfW), obezbedili 56,25 miliona evra.

Rehabilitacija i modernizacija toplana u više gradova SrbijePredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić potpisali su sa predstavnicima 18 lokalnih samouprava trilateralne ugovore u vezi sa Programom "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza IV".

Potpisivanjem ovih ugovora Republika je prenela na učesnike pomenutog programa 51 milion evra namenjenih rehabilitaciji i modernizaciji toplana u Srbiji.

Cvetković i Mrkonjić su potpisali ugovore u ime Republike Srbije, dok su u ime učesnika Programa to učinili gradonačelnici, odnosno predsednici opština i direktori toplana iz Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Kragujevca, Šapca, Čačka, Valjeva, Kruševca, Pirota, Bora, Leskovca, Trstenika, Jagodine, Novog Pazara, Knjaževca, Rume, Bačke Palanke i Negotina.

Reč je o četvrtoj fazi rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji za koju su vlade Srbije i Nemačke, kao i Nemačka razvojna banka (KfW), obezbedili 56,25 miliona evra.

Poboljšanim sistemom daljinskog grejanja biće obuhvaćeno približno milion stanovnika Srbije, a sredstva su namenjena rešavanju problema u toplanama, unapređenju tehničkih kapaciteta, smanjenju emisije štetnih gasova i efikasnijem korišćenju energije.

Od 2001. godine do danas sprovedene su tri faze projekta sa ukupnim ulaganjima od 63 miliona evra u osam gradova. U tom periodu rekonstruisano je i izgrađeno 70 kilometara toplovoda, obnovljene su podstanice kapaciteta 205 megavata, ugrađeno 2.700 kalorimetara, rekonstruisano šest kotlarnica kapaciteta 250 megavata i izgrađeno šest kapaciteta od 132 megavata.

Na taj način smanjena je emisija ugljen-dioksida i ostvarena ušteda energije od 38.000 megavat-časova, a visina finansijske uštede ostvarene na ovaj način iznosi dva miliona evra.

Kako navodi Cvetković, sredstva za četvrtu fazu Srbija je dobila po izuzetno povoljnim uslovima, sa subvencionisanom fiksnom kamatom od 2,5 posto, periodom otplate od 12 godina i grejs periodom od četiri godine.

Zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji Hans Urlih Zidbek naveo je da će nakon investicija u obnavljanje i modernizaciju toplana građani osetiti razliku i efekte unapređenja kvaliteta snabdevanja. On je izrazio zadovoljstvo time što je Srbija donela odluku da sopstvenim sredstvima učestvuje u ovom pogramu, čime je omogućeno da se broj obuhvaćenih gradova poveća sa 11 na 20, zahvaljujući čemu će biti otpisana i stara dugovanja Srbije prema Nemačkoj u iznosu od 18,5 miliona evra.

Vlada Nemačke donirala je dva miliona evra namenjenih konsultantskim uslugama koje prate program, dok je KfW odobrila 45 miliona evra zajma pod izuzetno povoljnim uslovima. 

Vlada Srbije će izdvojiti 9,25 miliona evra subvencija kako bi sufinansirala taj veliki posao.

Pripremna faza programa započeta je krajem januara ove godine i njen završetak planiran je za početak jeseni, a već u proleće naredne godine toplanama će biti isporučene prve količine potrebne opreme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik