Modernizovano železničko punilište u Rafineriji

Bez autora
Feb 24 2011

Naftna industrija Srbije završila je modernizaciju železničkog punilišta Rafinerije nafte Pančevo ugradnjom 24 merača na isto toliko utakačkih mesta. Vrednost investicije iznosi oko četiri miliona evra, a ova investicija je donela značajne ekološke efekte, jer je ugradnjom ovih uređaja rešen problem emisije zagađujućih materija u atmosferu. Ostvareno je smanjenje emisije lakoispravljivih ugljovodonika, a ujedno je obezbeđeno pouzdano otpremanje derivata. Modernizacija železničkog punilišta Rafinerije nafte Pančevo započela je 2006. godine, a značajan iskorak načinjen je dve godine kasnije ugradnjom uređaja za povraćaj gasne faze. Modernizacija železničkog punilišta je deo kupoprodajnog ugovora između Gasprom njefta i Vlade Republike Srbije. Finansiranje ovog ekološkog projekta obezbeđeno je iz sredstava Gasprom njefta.

Završena modernizacija železničkog punilišta u Rafineriji nafte PančevoNaftna industrija Srbije završila je modernizaciju železničkog punilišta Rafinerije nafte Pančevo ugradnjom 24 merača na isto toliko utakačkih mesta.

Vrednost investicija iznosi oko četiri miliona evra, a ova investicija je donela značajne ekološke efekte, jer je ugradnjom ovih uređaja rešen problem emisije zagađujućih materija u atmosferu. Ostvareno je smanjenje emisije lakoispravljivih ugljovodonika, a ujedno je obezbeđeno pouzdano otpremanje derivata.

Modernizacija železničkog punilišta Rafinerije nafte Pančevo započela je 2006. godine, a značajan iskorak načinjen je dve godine kasnije ugradnjom uređaja za povraćaj gasne faze. Modernizacija železničkog punilišta je deo kupoprodajnog ugovora između Gasprom njefta i Vlade Republike Srbije. Finansiranje ovog ekološkog projekta obezbeđeno je iz sredstava Gasprom njefta.

Ugrađeni merači su najsavremeniji uređaji kojima se tačno meri količina, gustina i temperatura derivata koji se otpremaju na tržište. Na bazi ovih uređaja će se obračunavati i naplaćivati  isporučena roba iz rafinerije, što će eliminisati subjektivne propuste prilikom otpreme, povećati bezbednost i sigurnost na utovarnim instalacijama i sprečiti mogućnost ekoloških incidenata. Ugradnja modernih merača na železničkom punilištu je sastavni deo programa automatizacije proizvodnje.

U Rafineriji nafte Pančevo počela je i realizacija projekta rekonstrukcije i modernizacije punilišta za TNG, koja ima ekološki i ekonomski efekat.

Preko železničkog punilišta Rafinerije u Pančevu godišnje se otpremi blizu 20 posto ukupne proizvodnje naftnih derivata. Uređaji za povraćaj gasne faze su instalirani i na auto punilištu, pa je tako smanjena emisija štetnih materija u atmosferu, odnosno za 12 meseci u rezervoarski prostor se vrati 430.000 litara derivata. Bez ovih uređaja, kojima se obezbeđuje zatvoren i ekološki bezbedan utovar, ove količine bi završile u atmosferi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik