NIS počinje geofizička ispitivanja u severnom Banatu

Bez autora
Jul 03 2011

NIS a.d. 10. jula 2011. godine započinje geofizička ispitivanja na području severnog Banata, na istražnom prostoru Majdan-Srpski Krstur. Radovi će se izvoditi na prostoru između reke Tise na zapadu i državnih granica sa Mađarskom i Rumunijom, a u pitanju su 3D reflektivna seizmička ispitivanja. 2D i 3D seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje. Seizmička ispitivanja, prema projektu, trajaće oko tri meseca. Radove će, za potrebe NIS-a, izvoditi mađarska kompanija “Geophysical Services Ltd.” iz Budimpešte.

NIS počinje geofizička ispitivanja u severnom BanatuNIS a.d. 10. jula 2011. godine započinje geofizička ispitivanja na području severnog Banata, na  istražnom prostoru Majdan-Srpski Krstur.

Radovi će se izvoditi na prostoru između reke Tise na zapadu i državnih granica sa Mađarskom i Rumunijom, a u pitanju su 3D reflektivna seizmička ispitivanja.

2D i 3D seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje.

Seizmička ispitivanja, prema projektu, trajaće oko tri meseca. Radove će, za potrebe NIS-a, izvoditi mađarska kompanija “Geophysical Services Ltd.” iz Budimpešte.

Izvođenje radova obavlja se na osnovu Rešenja Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, kojim se NIS-u odobrava izvođenje detaljnih geoloških istraživanja nafte i gasa na prostoru severnog Banata i Rešenja Ministarstva odbrane Republike Srbije kojim se odobrava angažovanje strane firme “Geophysical Services Ltd.” za potrebe izvođenja 3D seizmičkih ispitivanja na lokalitetu Majdan-Srpski Krstur.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik