Norveška važan partner Srbije u energetskoj tranziciji

Bez autora
Nov 28 2022

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović sastala se danas u Oslu sa državnim sekretarom u Ministarstvu nafte i energetike Kraljevine Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom i direktorom Direktorata za vode i energetiku Kjetilom Lundom.

Đedović je nakon sastanka izjavila da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena reformi energetskog sektora kako bismo imali stabilan, održiv sistem i zdraviju životnu sredinu.

Ministarka je prenela da su na sastanku razmenjena iskustva o tome kako da na održiv način planiramo ulaganja u naš energetski sektor i kako da najefikasnije iskoristimo naše resurse.

Naš prvi cilj, na kojem radimo sa norveškim partnerima, jeste da u naredne dve godine stabilizujemo energetski sistem. U tom smislu, uz ogromne napore, određeni dobri rezultati su već vidljivi, naglasila je Đedović.

Prema njenim rečima, drugi cilj je srednjoročan – planiranje energetske tranzicije na način da do 2030. godine imamo u sistemu više obnovljivih izvora energije, iz vetra, solara i hidro kapaciteta, dok je treći i finalni cilj dekarbonizacija energetike i stabilnost energetskog sistema do 2050. godine.

Ona je ocenila da je iskustvo Norveške kao energetskog giganta dragoceno u procesu reforme našeg energetskog sektora.

Đedović je podsetila na to da je Norveška pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i stvorila povoljnu klimu za privatna ulaganja, na održiv način i način da njihovi energetski resursi pripadaju njihovim građanima, odnosno da građani i privreda imaju najveće koristi.

To je ono što Srbija želi, tome je Vlada Srbije posvećena, poručila je Đedović.

Ministarka je danas, takođe, zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovarala o budućoj saradnji sa predsednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem, kojom prilikom mu je iskazana zahvalnost na podršci Srbiji.

Ona je tom prilikom ocenila da je Norveška važan partner u energetskoj tranziciji ka održivom, zdravom i bezbednom energetskom sistemu koji je stub privrede Srbije i održivog života svih građana.

Ministarka rudarstva i energetike boravi u poseti Kraljevini Norveškoj kao deo delegacije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik