Nove investicije u oblasti energetike

Bez autora
Dec 26 2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će 30. decembra biti raspisan drugi javni poziv za izgradnju malih hidorelektrana na 142 lokacije. Mihajlović je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada Ministarstva u 2013. godini i planovi za narednu godinu, precizirala da će javni poziv za investitore koji su zainteresovani da ulažu u tu oblast trajati 60 dana. Ona je saopštila da će u prvom kvartalu 2014. godine biti poznato sa kojim investitorom će naša zemlja graditi termoelektranu "Štavalj" i reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica". Među prioritetima Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine u narednoj godini, kako je najavila, biće i restrukturiranje javnih preduzeća iz tog sektora, što se odnosi i na "Elektroprivredu Srbije" (EPS) i "Srbijagas". Takođe, cilj tog ministarstva jeste i potpisivanje konkretnih ugovora za nove investicije u oblasti energetike.

Nove investicije u oblasti energetikeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će 30. decembra biti raspisan drugi javni poziv za izgradnju malih hidorelektrana na 142 lokacije.

Mihajlović je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada Ministarstva u 2013. godini i planovi za narednu godinu, precizirala da će javni poziv za investitore koji su zainteresovani da ulažu u tu oblast trajati 60 dana.

Ona je saopštila da će u prvom kvartalu 2014. godine biti poznato sa kojim investitorom će naša zemlja graditi termoelektranu "Štavalj" i reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica".

Među prioritetima Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine u narednoj godini, kako je najavila, biće i restrukturiranje javnih preduzeća iz tog sektora, što se odnosi i na "Elektroprivredu Srbije" (EPS) i "Srbijagas". Takođe, cilj tog ministarstva jeste i potpisivanje konkretnih ugovora za nove investicije u oblasti energetike, istakla je ministar.

Mihajlović je podsetila na to da će od početka naredne godine početi da radi Fond za energetsku efikasnost, čiji će budžet, zbog mera štednje na nivou države, biti manji od planiranog i iznosiće 300 miliona dinara.

Ona je dodala i da će uskoro biti poznato na koji način će zainteresovani moći da apliciraju za sredstva iz tog fonda.

Ministar je navela da su u 2013. godini doneti zakonodavni okvir neophodan za investicije u oblasti energetike, kao i pet zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Mihajlović je ukazala na to da je u ovoj godini počela i liberalizacija tržišta struje i gasa, koja će biti nastavljena i naredne godine.

Povodom izgradnje gasovoda "Južni tok" u januaru će u Briselu biti održani sastanci sa ministrima energetike svih zemalja učesnica u tom projektu, najavila je ona i dodala da će Srbija učestvovati u svim razgovorima koji se odnose na "Južni tok".

Mihajlović je na konferenciji za novinare, povodom rezultata ostvarenih tokom ove godine, uručila i zahvalnice zaposlenima u Ministarstvu iz 14 različitih sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik