Novi energenti za jeftinije grijanje

Bez autora
Jun 30 2013

Skupština akcionara “Toplane”, na godišnjoj sjednici održanoj u srijedu, usvojila je izvještaj o poslovanju preduzeća, prijedlog odluke o pokriću gubitka za prošlu i plan poslovanja za ovu godinu koji bi trebalo da budu razmatrani na jednoj od idućih sjednica Skupštine grada. Prema usvojenim izvještajima gubitak “Toplane” je svega 200.000 KM, iako je faktički višemilionski, ali ga je pokrio grad. Zbog toga je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavrnović osnovao radnu grupu koja traži rješenja za jeftinije grijanje grada, a jedan od njihovih prijedloga je kandidovanje projekata koji podržavaju obnovljive izvore energije, kako bi dobili novac od svjetskih banaka.

Novi energenti za jeftinije grijanjeSkupština akcionara “Toplane”, na godišnjoj sjednici održanoj u srijedu, usvojila je izvještaj o poslovanju preduzeća, prijedlog odluke o pokriću gubitka za prošlu i plan poslovanja za ovu godinu koji bi trebalo da budu razmatrani na jednoj od idućih sjednica Skupštine grada.

Prema usvojenim izvještajima gubitak “Toplane” je svega 200.000 KM, iako je faktički višemilionski, ali ga je pokrio grad.

Zbog toga je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavrnović osnovao radnu grupu koja traži rješenja za jeftinije grijanje grada, a jedan od njihovih prijedloga je kandidovanje projekata koji podržavaju obnovljive izvore energije, kako bi dobili novac od svjetskih banaka.

Jedno od predloženih rješenja je i javno-privatno partnerstvo.

Predstavnik kapitala grada u “Toplani” Nedeljko Sredić je rekao da je prema knjigovodstvenim podacima gubitak preduzeća u prošloj godini veoma mali i iznosio je svega oko 200.000 maraka.

- Grad je dao velike pare da se veliki gubitak “Toplane” umanji. Ostaje nepokriveno 200.000 KM i tražićemo zakonsku mogućnost da ga pokrijemo - rekao ja Sredić.

On je dodao da u “Toplani” obavljaju redovni remont sistema, a da grad radi na tome da obezbijedi deset miliona KM za nabavku mazuta.

U izvještaju o radu gradonačelnika i Administrativne službe grada za 2012. godinu  je navedeno da je tokom 2011. i 2012. godine grad “Toplani” uplatio približno 32,4 miliona KM i izdao garanciju od 20 miliona maraka.

Radna grupa koju je osnovao grad, pokušava da nađe najbolje rješenje za prelazak na grijanje na drvnu sječku, odnosno otpatke, i na obnovljive izvore energije kako bi smanjili troškove grijanja.

Rekonstrukcija sistema grijanja planirana je u nekoliko faza.

Za prvu, koja uključuje izgradnju tri kotlovnice, u krugu “Toplane”, na Starčevici i Kočićevom vijencu, potrebno je  oko 12 miliona maraka.

Kako smo saznali, u Gradskoj upravi traže načine da obezbijede ta sredstva.

U pauzi sezone grijanja za remont toplovodne mreže  “Toplana” planira da izdvoji 1,7 miliona maraka da bi se uklonili  kvarovi koji su ranije pravili najviše problema.

Skupština

Kolegijum Skupštine grada na kojem će se raspravljati o dnevnom redu sljedećeg zasjedanja trebao bi biti održan danas, a jedna od tema bi mogla biti i “Toplana”, odnosno, da li će se o njoj raspravljati na posebnoj sjednici ili će biti uvrštena kao posebna tačka u okviru redovnog zasjedanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik