Novi Zakon o energetici do juna

Bez autora
Mar 28 2011

Novi zakon o energetici, kojim će određivanje cene struje i gasa biti preneto sa vlade na Agenciju za energetiku, trebalo bi da bude usvojen do juna.Izrada zakona je u završnoj fazi i za tri sedmice mogao bi da bude upućen Vladi Srbije na usvajanje. Vlada Srbije je preuzela obavezu i obećala Briselu da će do juna biti usvojen zakon o energetici. Nema razloga da se to i ne ispuni.

Novi Zakon o energetici do junaNovi zakon o energetici, kojim će određivanje cene struje i gasa biti preneto sa vlade na Agenciju za energetiku, trebalo bi da bude usvojen do juna.

Autor zakona Nikola Rajaković kaže da je izrada zakona u završnoj fazi i da bi za tri sedmice mogao da bude upućen Vladi Srbije na usvajanje.

"Vlada Srbije je preuzela obavezu i obećala Briselu da će do juna biti usvojen zakon o energetici. Nema razloga da se to i ne ispuni", kazao je bivši držani sekretar za energetiku Nikola Rajaković.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije (AERS) Ljubo Maćić kaže da je nacrtom zakona o energetici predvidjeno da AERS od 2012. godine preuzme odlučivanje o ceni struje i gasa od Vlade Srbije i da daje saglasnost na cenovnike.

„Predviđen je automatizam usklađivanja cene gasa na srpskom tržištu sa nabavnom cenom i kretanjem kursa dinara prema dolaru, na tri meseca, dok bi se cene mrežarine, odnosno transporta i korišćenja gasovodne mreže menjale verovatno na tri godine“, kazao je on.

Maćić je kazao da bi trebalo obezbediti mehanizme za zaštitu socijalno ugroženih gradjana pre nego što AERS počne da daje saglasnost na nove cene energenata.

"Prema najavama iz Ministarstva rada i socijalne politike Srbije, to bi trebalo da bude završeno do kraja godine", kazao je on.

Maćić je istakao da je neophodno da Agencija ima stvarnu nezavisnost kako bi mogla da obavlja posao oko određivanja cena energenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik