Obaveze i mogućnosti kupaca električne energije

Bez autora
Dec 18 2013

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine održan je skup na kome je prezentovana implementacija obavezujućih odredbi Zakona o energetici i Zakona o efikasnom korišćenju energije, a predstavljene su i obaveze i mogućnosti kupaca električne energije, koji su priključeni na elektroenergetsku mrežu srednjeg napona, u skladu sa Zakonom o energetici i liberalizacijom tržišta električne energije od 1. januara 2014. godine. Na skupu su o ovim temama govorili pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, koordinator Radne grupe za implementaciju Zakona o efikasnom korišćenju energije, Dragoslav Dobrosavljević, predstavnica Agencije za energetiku Republike Srbije, Ljiljana Hadzibabić, pomoćnik direktora za komercijalno snabdevanje u PD "EPS Snabdevanje", Zvezdan Ćosić i predstavnik "Elektrovojvodina" doo Novi Sad, funkcija za tehnički sistem, Sveto Palalić.

Obaveze i mogućnosti kupaca električne energijeU organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine održan je skup na kome je prezentovana implementacija obavezujućih odredbi Zakona o energetici i Zakona o efikasnom korišćenju energije, a predstavljene su i obaveze i mogućnosti kupaca električne energije, koji su priključeni na elektroenergetsku mrežu srednjeg napona, u skladu sa Zakonom o energetici i liberalizacijom tržišta električne energije od 1. januara 2014. godine.

Na skupu su o ovim temama govorili pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, koordinator Radne grupe za implementaciju Zakona o efikasnom korišćenju energije, Dragoslav Dobrosavljević, predstavnica Agencije za energetiku Republike Srbije, Ljiljana Hadzibabić, pomoćnik direktora za komercijalno snabdevanje u PD "EPS Snabdevanje", Zvezdan Ćosić i predstavnik "Elektrovojvodina" doo Novi Sad, funkcija za tehnički sistem, Sveto Palalić.

Skupu je prisustvovalo više od 150 predstavnika lokalnih samouprava, budzetskih ustanova i privrednih društava, što ukazuje na veliku zainteresovanost i potrebu za jasnim instrukcijama i informisanju o predstojećim obavezama korisnika električne energije.

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine, Nataša Pavićević Bajić, istakla je da je današnji skup informativno-edukativnog karaktera, čiji je cilj pojašnjenje obaveza budzetskim ustanovama, lokalnim samoupravama i privrednim društavima, prilikom nabavke električne energije kroz tržišni pristup. Sva privredna društva i sve budzetske ustanove koje imaju više od pedeset zaposlenih, ukupan godišnji prihod veći od deset miliona evra u dinarskoj protivvrednosti i čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem napona višeg od 1 kV, od 1. januara 2014. godine moraće da imaju izabranog snabdevača električnom energijom, odnosno, prodavca od koga kupuju električnu energiju u skladu sa ugovorom, kojim se definiše količina, cena i drugi uslovi prodaje električne energije. Ukoliko ti kupci u postupku javnih nabavki do 1. januara 2014. godine ne odaberu snabdevača, biće prinuđeni da pređu na rezervno snabdevanje po znatno višim cenama u maksimalnom trajanju od 60 dana. Svi ostali potrošači – domaćinstva i kupci koji imaju manje od pedeset zaposlenih i čiji su objekti priključeni na distributivni sistem nižeg napona od 1 kV, imaće pravo na javno snabdevanje, po regulisanoj ceni. Ova reforma je veoma značajna, istakla je Pavićević-Bajić, a do kraja 2015. godine, odnosiće se i na sve građane naše zemlje.

S obzirom na iznete probleme budzetskih ustanova i lokalnih samouprava u delu primene Zakona o javnoj nabavci u odnosu na obaveze i rokove utvrđene Zakonom o energetici, Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine podneće inicijativu Upravi za javne nabavke, radi iznalaženja rešenja za prelazni period do sprovedenog celokupnog postupka javne nabavke električnom energijom, u cilju prevazilaženja mogućnosti za kupovinu električne energije od rezervnog ponuđača, koja će biti nekoliko puta skuplja od sadašnje cene električne energije. Sekretarka Pavićević-Bajić je naglasila da je ova inicijativa veoma bitna, u cilju sprečavanja značajnog uvećanja finansijskih troškova budzetskim ustanovama.

Predstavnik "EPS Snabdevanja", Zvezdan Ćosić je objasnio da liberalizacija tržišta znači pravo na slobodan izbor snabdevača, a ukoliko kupac nije zadovoljan snabdevačem ostvaruje pravo da ga promeni. U Srbiji je trenutno aktivno tridesetak snabdevača. Kupac ima pravo da sklopi ugovor sa snabdevačem u roku od 60 dana. Za to vreme koristi rezervno snabdevanje, koje je značajno skuplje, a ukoliko ni posle ovog roka ugovor ne bude sklopljen ni sa jednim snabdevačem, kupac će biti isključen sa distributivne mreže. Kako je najavljeno u bliskoj budućnosti kupcima će biti omogućen moderniji i pregledniji račun za utrošenu električnu energiju. Ćosić je objasnio da "EPS Snabdevanje" kupcima nudi dva paketa na godišnjem nivou – jedan paket sadrži jedinstvenu cenu električne energije, dok drugi sadrži višu i nižu tarifu.

Kako je naglašeno, ubuduće će ponuđena cena i fleksibilnost snabdevanja biti presudni faktori prilikom izbora dobavljača električne energije, a cene će pratiti stanje na evropskim berzama, te će cena za krajnjeg korisnika zavisiti od tih kretanja. Od 1. januara 2015. godine domaćinstva će moći slobodno da biraju snabdevača, ali će imati mogućnost da koriste i javno snabdevanje, istakao je Ćosić.

Dragoslav Dobrosavljević je predstavio neophodne mere i aktivnosti propisane Zakonom o efikasnom korišćenju energije, kao i obaveze lokalnih samouprava, budzetskih i drugih korisnika. On je istakao da je pokretanje energetskog menadzmenta veoma kompleksna tema, jer do sada još nije propisana zakonska norma kojom se određuju aktivnosti energetskih menadzera po opštinama. Očekuje se da će pravilnik o ovim aktivnostima biti objavljen u martu naredne godine, gde će biti tačno definisano šta je energetski menadzment, kao i oblasti delovanja energetskih menadzera. Ovim pravilnikom biće definisano na koji način će biti prikupljani podaci, njihovo korišćenje prilikom izrade projekata, čime će se obezbediti jasnija energetska politika lokalne samouprave. Na ovaj način omogućiće se efikasnija izrada projekata i konkurisanje kod republičkih, pokrajinskih i međunarodnih institucija za njihovu realizaciju, u svrhu energetske efikasnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik