Očekuje se pojeftinjenje gasa i poskupljenje struje

Bez autora
Mar 18 2015

Građane očekuje pojeftinjenje gasa i poskupljenje struje. Koliko će se korigovati cene energenata znaće se tek nakon analize koju će obaviti Agencija za energetiku.Ministarstvo energetike određuje veleprodajnu cenu gasa za javne snabdevače i treba da obavesti Agenciju kolika je veleprodajna cena gasa, kaže član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić. Na osnovu toga regulatorno telo će utvrditi za koliko se cena gasa menja za svakog snabdevača ponaosob.

Očekuje se pojeftinjenje gasa i poskupljenje strujeGrađane očekuje pojeftinjenje gasa i poskupljenje struje. Koliko će se korigovati cene energenata znaće se tek nakon analize koju će obaviti Agencija za energetiku.

Ministarstvo energetike određuje veleprodajnu cenu gasa za javne snabdevače i treba da obavesti Agenciju kolika je veleprodajna cena gasa, kaže za Tanjug član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić.

Na osnovu toga regulatorno telo će utvrditi za koliko se cena gasa menja za svakog snabdevača ponaosob.

Pojeftinjenje gasa očekuje se na svetskom tržištu, jer se cena gasa određuje na osnovu devetomesečnog usklađivanja sa cenama nafte.

Kada je reč o promeni cene struje, Hadžibabićeva ističe da iz Elektroprivrede Srbije još nije stigao predlog za promenu cene struje.

"Kada taj predlog stigne Agencija će ga analizirati i dati svoje mišljenje", kaže Hadžibabićeva i dodaje da Agencija za energetiku redovno dobija podatke od EPS-a.

Na konačnu analizu neće se dugo čekati.

Nova cena struje, po zakonu o energetici, primenjuje se tek posle odobrenja Agencije za energetiku, i to tek kad istekne 30 dana od objavljivanja odluke u Službenom glasniku.

To znači da struja neće moći da poskupi najmanje u narednih mesec dana.

"Tokom analize mora se obratiti posebna pažnja na koji način će sredstva od poskupljenja struje biti iskorišćena", upozorava Hadžibabićeva.

Ukazuje da akcize na struju, o čijem uvođenju je bilo reči u javnosti, nisu u nadleženosti tog regulatornog tela.

"Ako EPS predloži neku novu izgradnju, revitalizaciju energetskih objekata ili neki tehnološki zahvat. Tako nešto bi bio opravdan trošak", smatra Hadžibabićeva.

Naglašava da država, zbog finansijske nemoći stanovništva, mora da radi na zaštiti najsiromašnijih kupaca i da tu obaveze ne treba da prebacuje na EPS.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto za domacinstva i 12,8 odsto za privredu.

Prosečna cena struje bez PDV-a za domaćinstva sada iznosi 6,14 dinara, a za industriju 5,85 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik