Od aprila struja jeftinija 2,7 odsto

Bez autora
Mar 10 2011

Ovogodišnja priča o cijenama struje konačno je završena. Regulatorna agencija za energetiku nije imala većih primjedbi na prijedlog tarifa koje je dostavila EPCG kao javni snabdjevač, pa su cijene zvanične i konačne. Na raspravi predstavnika RAE i EPCG, ovoga puta konstruktivnoj i bez tenzija, zaključeno je da je regulatorno dozvoljen prihod pravilno transponovan u tarife i da će od 1. aprila to biti cijene struje. Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem niža je za 2,7 odsto pa će se kilovat-čas plaćati 7,2 centa. Mnogo veće promjene doživjele su cijene ostalih potrošača na distributivnoj mreži, pa će potrošači kod onih kod koji se snaga mjeri plaćati 19 odsto nižu cijenu struje, dok će kod onih kod koji se snaga ne mjeri biti čak 33 odsto niža cijena struje, što je i najveća promjena u ovogodišnjem određivanju tarifa. U ove dvije grupe spada najveći dio malog i srednjeg biznisa, mljekare, pekare, marketi, kadifići, škole, bolnice i drugo.

Od aprila struja jeftinija 2,7 odstoOvogodišnja priča o cijenama struje konačno je završena. Regulatorna agencija za energetiku nije imala većih primjedbi na prijedlog tarifa koje je dostavila EPCG kao javni snabdjevač, pa su cijene zvanične i konačne.

Na raspravi predstavnika RAE i EPCG, ovoga puta konstruktivnoj i bez tenzija, zaključeno je da je regulatorno dozvoljen prihod pravilno transponovan u tarife i da će od 1. aprila to biti cijene struje.

Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem niža je za 2,7 odsto pa će se kilovat-čas plaćati 7,2 centa. Mnogo veće promjene doživjele su cijene ostalih potrošača na distributivnoj mreži, pa će potrošači kod onih kod koji se snaga mjeri plaćati 19 odsto nižu cijenu struje, dok će kod onih kod koji se snaga ne mjeri biti čak 33 odsto niža cijena struje, što je i najveća promjena u ovogodišnjem određivanju tarifa. U ove dvije grupe spada najveći dio malog i srednjeg biznisa, mljekare, pekare, marketi, kadifići, škole, bolnice i drugo. Ovim je okončan period unakrsnog subvencioniranja zbog koga je najveći dio malog i srednjeg biznisa niz godina plaćao znatno više cijene od građana, iako se nalaze na istoj naponskoj mreži.

Za potrošače na viskonaponskoj mreži došlo je do malog povećanja, nešto oko pola procenta. Međutim, nije kod svih potrošača došlo do poskupljenja. Tako će Željezara i Željeznice Crne Gore plaćati nekoliko procenata nižu cijenu struje, a Kombinat aluminijuma 1,3 procenata više. Slično je i u kategoriji srednjeg napona, gdje nije bilo značajnije promjene, pa će cijena za one koji su priključeni na 35kV biti 2,3 procenta niža, a onih do deset kV skuplja1,1 odsto. To se odnosi na dio privrede poput mesne industrije, ali i sportske hale, stadione, kao i dio javne rasvjete. Pojeftinila je i struja za domaćinstva sa jednotarifnim mjerenjem, kojih u Crnoj Gori ima oko pet odsto, pa će oni plaćati 7,54 centa po megavat času, što je za šest odsto niže.

Na pitanje da li očekuju tužbu od EPCG zbog „kresanja“ njihovog zahtjeva za regulatorni prihod, predsjedavajući Odbora RAE, Branko Kotri izjavio je da Regulatora ionako svi tuže, od EPCG do civilnog sektora, ali da po njegovom mišljenju njihove odluke izdržavaju provjeru suđenja.

On smatra da bi svi trebalo da rade svoj posao, RAE da pokušava da odstrani formalne nedostatke iz svojih odluka, a energetski subjekti da snižavaju operativne troškove a povećavaju kapitalne.

- Nažalost, nijesmo do sada od EPCG imali neki dobar odziv o smanjenju operativnih troškova, ali će oni to morati da rade zbog sebe, i povećanja sopstvene dobiti – kazao je Kotri. Kada se to bude dogodilo, cijena struje zavisiće samo od faktora na koje EPCG i Prenos ne mogu da utiču.

Zvanične cijene RAE će sjutra objaviti na svom sajtu i one će važiti od 1. aprila do kraja marta sljedeće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik