Otpad sa Đerdapa mogao bi da greje

Bez autora
Jan 12 2014

Velike količine drvnog otpada, koji se poslednjih decenija vadi iz Dunava, na Đerdapu 1, mogle bi da se iskoriste kao energent, za grejanje kladovskih stanova. Tako bi se u jednoj grejnoj sezoni uštedelo od 30 do 50 odsto uglja. Osim toga, trajno bi bio rešen i problem deponije na koju se ovaj otpad odlaže, a koja se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap. Na brani Hidroelektrane Đerdap 1 decenijama unazad zaustavljaju se velike količine različitog plutajućeg otpada koji kako kažu na Đerdapu predstavlja ozbiljan problem. Svakoga dana radnici hidroelektrane iz ove reke izvade samo oko 5 kubika balvana I granja, a kako bi omogućili nesmetano funkcionisanje sistema.

Otpad sa Đerdapa mogao bi da grejeVelike količine drvnog otpada, koji se poslednjih decenija vadi iz Dunava, na Đerdapu 1, mogle bi da se iskoriste kao energent, za grejanje kladovskih stanova.

Tako bi se u jednoj grejnoj sezoni uštedelo od 30 do 50 odsto uglja.

Osim toga, trajno bi bio rešen i problem deponije na koju se ovaj otpad odlaže, a koja se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap.

Na brani Hidroelektrane Đerdap 1 decenijama unazad zaustavljaju se velike količine različitog plutajućeg otpada koji kako kažu na Đerdapu predstavlja ozbiljan problem. Svakoga dana radnici hidroelektrane iz ove reke izvade samo oko 5 kubika balvana I granja, a kako bi omogućili nesmetano funkcionisanje sistema.

A Svega tri kilometra nizvodno na deponiji koja se prostire na 16 hektara trenutno se nalazi oko 5 hiljada tona drvne mase. Javno komunalno preduzeće Jedinstvo u Kladovu koje je zaduženo za sistem daljinskog grejanja pokrenulo je inicijativu za kupovinu Mobilne mašine za seckanje drveta, a od koje bi svi Kladovljani imali višestruku korist.

U lokalnoj samoupravi u Kladovu kažu da je 700 hiljada evra za nabavku opreme obezbeđeno I da se samo još čeka odobrenje ministarstva energetike kojem je projekat predat.

U opštini Kladovo kažu da će sva sredstva koja bi na ovaj način toplana uštedela biti uložena u obnovu infrastrukture sistema za daljinsko grejanje u ovom gradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik