Pametni solarni crijep za revoluciju u građevinarstvu

Bez autora
Mar 08 2015

Ljudski resursi su sasvim sigurno jedno od najvećih bogatstava koje ima BiH. Iako su tek maturanti Elektrotehničke škole za energetiku, učenici su osmisli projekt na kojem bi im pozavidjele sve vodeće svjetske kompanije koje se bave ovim poslovima. Pametni, solarni crijep mogao bi donijeti pravu revoluciju u građevinarstvu, samo je neophodno ovim mladim ljudima dati vjetar u leđa. Oni su obavili sve što je bilo do njih, učili su, vježbali, primjenjivali vještine i saznanja, sada je na potezu država, da njihov projekt zaštiti i eksploatiše. Na projektu radimo od 4. septembra prošle godine. U našoj školi imamo Centar izvrsnosti za energetsku efikasnost, ekologiju i edukaciju kao sekciju. Kao članovi ove sekcije pod vodstvom mentora profesora Adesa Bučana, dobili smo zadatak da osmislimo ideje na kojima bismo radili tokom ove školske godine. Jedna od ideja za koju smo se na kraju i opredijelili je bila pametni, solarni crijep, priča Haris Hamzić, maturant Elektrotehničke škole za energetiku.

Pametni solarni crijep za revoluciju u građevinarstvuLjudski resursi su sasvim sigurno jedno od najvećih bogatstava koje ima BiH. Iako su tek maturanti Elektrotehničke škole za energetiku, učenici su osmisli projekt na kojem bi im pozavidjele sve vodeće svjetske kompanije koje se bave ovim poslovima.

Pametni, solarni crijep mogao bi donijeti pravu revoluciju u građevinarstvu, samo je neophodno ovim mladim ljudima dati vjetar u leđa. Oni su obavili sve što je bilo do njih, učili su, vježbali, primjenjivali vještine i saznanja, sada je na potezu država, da njihov projekt zaštiti i eksploatiše.

Naponski elementi

- Na projektu radimo od 4. septembra prošle godine. U našoj školi imamo Centar izvrsnosti za energetsku efikasnost, ekologiju i edukaciju kao sekciju. Kao članovi ove sekcije pod vodstvom mentora profesora Adesa Bučana, dobili smo zadatak da osmislimo ideje na kojima bismo radili tokom ove školske godine. Jedna od ideja za koju smo se na kraju i opredijelili je bila pametni, solarni crijep, priča nam Haris Hamzić, maturant Elektrotehničke škole za energetiku.

Presudno za konačan odabir projekta bilo je istraživanje koje su proveli i koje je pokazalo da pametni, solarni crijep nije urađen nikada ni kod nas ni u svijetu.

- Pametni solarni crijep je lakši od standardnog crijepa 45 - 60 posto. Kada uzmete standardni tip krova, pa na njega dodate još solarne panele, dobijete težinu približno 7.000 kilograma. Upotrebom pametnog, solarnog crijepa težina se znatno smanjuje i to je samo jedna u nizu prednosti ovog proizvoda. To smo postigli izradom pametnog, solarnog crijepa od lakih materijala, koji imaju jako dobru specifičnu čvrstoću kao što su karbonska vlakna i plexiglass. Između tih materijala smo ugradili fotonaponske elemente uz pomoć kojih naš pametni, solarni crijep proizvodi električnu energiju. Električna energija koja se dobije na ovaj način je energija iz obnovljivih izvora koju preporučuje Evropska unija. Količina električne energije na 50 kvadratnih metara iznosi 5 kW/h. Iz ovih podataka može se zaključiti da se ovakva investicija isplati za pet do sedam godina, što je sukladno preporukama u Evropskoj uniji, objašnjava Hamzić i napominje da je vijek trajanja pametnog, solarnog crijepa, odnosno fotonaponskih elemenata 25 godina.

Ako odbijemo od 25 godina (pet - sedam godina) vrijeme isplate, ostatak (od 18 do 20 godina) čista je zarada korištenjem pametnog solarnog crijepa.

Ugradnja pametnog, solarnog crijepa na objekt predstavlja poslovnu investiciju, a ne trošak. Hamzić napominje kako je ovaj proizvod pametan zbog  toga što u sebi sadrži grijače, pa je problem sa topljenjem snijega riješen, zbog toga što proizvodi struju u bilo kojim vremenskim uslovima, jedino što je potrebno za proizvodnju struje je svjetlost, zbog toga što u sebi sadrži LED diode, pa može služiti kao dekorativni dio kuće.

Mjerni instrumenti

- U njega možemo ugraditi i određene mjerne instrumente npr. termometar, vjetrokaz... A svime upravljamo uz pomoć pametnog telefona za koji smo programirali aplikaciju, napomenuo je Hamzić.

U realizaciju projekta su uključeni mentor prof. Ades Bučan, lider tima Haris Hamzić, a nakon odrađene beta-verzije projekta, u IT sektor su uključeni i Ermin Šunj, te u sektor za marketing Belmin Adilović.

- Sve što smo do sada radili, radili smo od vlastitih sredstava koja su jako skromna. U budućnosti planiramo uz finansijsku pomoć vladajućih struktura ili partnera da zaštitimo naš projekt i da se pojavimo na evropskim smotrama inovatora, zaključio je Haris Hamzić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik