Plinacru od EU-a 4,7 milijuna eura za pripremu tri projekta

Bez autora
Jul 07 2011

Plinacro je jedna od prvih hrvatskih tvrtki koja je uspjela osigurati bespovratnu financijsku pomoć EU jer će Okvir za investicije na zapadnom Balkanu (WBIF) sa 4,7 milijuna eura financirati pripreme tri njihova velika projekta. Za pripremu projekta Jonsko-jadranskog plinovoda dobili su 3,5 milijuna eura, za pripremu gradnje morskog LNG terminala na Krku milijun eura i 180.000 eura za pripremu gradnje plinovoda Omišalj - Zlobin - Rupa. Novac je namijenjen za izradu pripreminih studija i druge dokumentacije, kažu u Plinacru. Jonsko-jadranski plinovod dug 516 kilometara s kapacitetom od pet milijardi kubika godišnje trebao bi povezati plinsko transportni sustav Hrvatske preko Crne Gore i Albanije s planiranim velikim plinovodom Trans Adriatic Pipeline (TAP). Drugi projekt predviđa gradnju instalacije za prihvat specijalnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina koji sadrže i postrojenje za njegovo uplinjavanje koji nije konkurent nego dopuna kopnenog LNG terminala.

Plinacru od EU-a 4,7 milijuna eura za pripremu tri projektaPlinacro je jedna od prvih hrvatskih tvrtki koja je uspjela osigurati bespovratnu financijsku pomoć EU jer će Okvir za investicije na zapadnom Balkanu (WBIF) sa 4,7 milijuna eura financirati pripreme tri njihova velika projekta.

Za pripremu projekta Jonsko-jadranskog plinovoda dobili su 3,5 milijuna eura, za pripremu gradnje morskog LNG terminala na Krku milijun eura i 180.000 eura za pripremu gradnje plinovoda Omišalj - Zlobin - Rupa.

Novac je namijenjen za izradu pripreminih studija i druge dokumentacije, kažu u Plinacru. Jonsko-jadranski plinovod dug 516 kilometara s kapacitetom od pet milijardi kubika godišnje trebao bi povezati plinsko transportni sustav Hrvatske preko Crne Gore i Albanije s planiranim velikim plinovodom Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Drugi projekt predviđa gradnju instalacije za prihvat specijalnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina koji sadrže i postrojenje za njegovo uplinjavanje koji nije konkurent nego dopuna kopnenog LNG terminala. Plinovod Omišalj-Zlobin-Rupa godišnjeg kapaciteta 15 milijardi kubika namijenjen je za transport svog plina koji će stizati na LNG terminal prema zapadu. Te su projekte WBIF-u predložili u veljači ove godine, a podržala ih je Europska banka za obnovu i razvoj. Sva tri projekta pozitivno su prošla sve faze ocjenjivanja pa ih je Upravljački odbor WBIF-a prihvatio krajem lipnja na sastanku u Norveškoj.

WBIF je zajednička inicijativa Europske komisije i partnerska međunarodna financijska institucija koja osigurava zajednički pristup financiranju ulaganja u zapadni Balkan podržavajući tako napredovanje u procesu pristupanja EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik