Počela gradnja trećeg bloka Termoelektrane Sisak

Bez autora
Mar 21 2010

Nakon duljih priprema počela je gradnja trećeg bloka Termoelektrane Sisak, trenutačno najvećeg HEP-ova projekta, čija se vrijednost procjenjuje na 205 milijuna eura. Oprema za blok C, veliki kotao te plinska i parna turbina s generatorima, koji su proizvedeni u Rusiji, a financirani klirinškim dugom bivšeg SSSR-a prema bivšoj SFRJ, odnosno Ruske Federacije prema Hrvatskoj, u ukupnom iznosu od 177 milijuna dolara već su spremi za isporuku. Za osnovnu je opremu utrošeno 105 milijuna dolara, a ostalu opremu i usluge 72 milijuna. Dosad neiskorištenih 15,7 milijuna dolara TES će uložiti u nabavu rezervnih dijelova za postojeća dva bloka termoelektrane koji su također proizvedeni u Rusiji. Nakon višemjesečnog kašnjenja projekta, uglavnom zbog problema proizvođača opreme, sada više ne bi trebalo biti zastoja. Uskoro očekujemo isporuku golemog kotla koji će se na temelje montirati ove godine, a na godinu planiramo montažu dviju turbina s generatorima.

Počela gradnja trećeg bloka Termoelektrane SisakNakon duljih priprema počela je gradnja trećeg bloka Termoelektrane Sisak, trenutačno najvećeg HEP-ova projekta, čija se vrijednost procjenjuje na 205 milijuna eura.

Oprema za blok C, veliki kotao te plinska i parna turbina s generatorima, koji su proizvedeni u Rusiji, a financirani klirinškim dugom bivšeg SSSR-a prema bivšoj SFRJ, odnosno Ruske Federacije prema Hrvatskoj, u ukupnom iznosu od 177 milijuna dolara već su spremi za isporuku. Za osnovnu je opremu utrošeno 105 milijuna dolara, a ostalu opremu i usluge 72 milijuna. Dosad neiskorištenih 15,7 milijuna dolara TES će uložiti u nabavu rezervnih dijelova za postojeća dva bloka termoelektrane koji su također proizvedeni u Rusiji.

– Nakon višemjesečnog kašnjenja projekta, uglavnom zbog problema proizvođača opreme, sada više ne bi trebalo biti zastoja. Uskoro očekujemo isporuku golemog kotla koji će se na temelje montirati ove godine, a na godinu planiramo montažu dviju turbina s generatorima. Do kraja 2012. obavit ćemo testiranje te će pogon snage 230 MW električne energije i 50 MW toplinske energije biti pušten u redovni rad – rekao je voditelj HEP-ova tima za izgradnju bloka C Milan Rajković.

Na gradnji trećeg bloka angažirani su uglavnom domaći izvođači, uz konzultantske usluge finske tvrtke i ruski supernadzor. Izgradnjom trećeg bloka Termoelektrana Sisak, kao najveći termoenergetski proizvođač električne energije u zemlji, trošit će 50.000 prostornih metara zemnog plina na sat ili oko 400 milijuna kubika na godinu. Zbog toga i u HEP-u očekuju da će se do puštanja trećeg bloka u rad izgraditi novi dobavni pravci za opskrbu plinom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik