Počele pripreme za južni krak “Južnog toka”

Bez autora
Jun 09 2013

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević rekao je da je resorno ministarstvo u dogovoru sa Srbijagasom i Gaspromom počelo da prikuplja dokumentaciju za izradu prostornog plana posebne namene za južni krak “Južnog toka”. Južni krak “Južnog toka” sastojao bi se od pravca ka Makedoniji, uz odvojanje jednog dela ka Kosovu i Metohiji i od pravca ka Crnoj Gori, koja bi na taj način mogla da gas dobija sa “Južnog toka” iz Srbije, umesto kao sada iz Albanije. Pravac ka Makedoniji bi se račvao na dve strane - ka granici sa Makedonijom i ka Kosovu i Metohiji, a račvanje bi bilo kod Merdara ili kod Podujeva. Drugim krakom koji vodi ka granici sa Crnom Gorom, Srbija bi želela da isprati trasu budućeg auto-puta Požega - Boljare i time potpuno infrastrukturno pokrije čitav prostor Srbije.

Počele pripreme za južni krak “Južnog toka”Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević rekao je da je resorno ministarstvo u dogovoru sa Srbijagasom i Gaspromom počelo da prikuplja dokumentaciju za izradu prostornog plana posebne namene za južni krak “Južnog toka”.

Bačević je u izjavi agenciji Tanjug rekao da bi se južni krak “Južnog toka” sastojao od pravca ka Makedoniji, uz odvojanje jednog dela ka Kosovu i Metohiji i od pravca ka Crnoj Gori, koja bi na taj način mogla da gas dobija sa “Južnog toka” iz Srbije, umesto kao sada iz Albanije.

Pravac ka Makedoniji bi se račvao na dve strane - ka granici sa Makedonijom i ka Kosovu i Metohiji, a račvanje bi bilo kod Merdara ili kod Podujeva, objasnio je Bačević.

Prema njegovim rečima, drugim krakom koji vodi ka granici sa Crnom Gorom, Srbija bi želela da isprati trasu budućeg auto-puta Požega - Boljare i time potpuno infrastrukturno pokrije čitav prostor Srbije.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je naveo da bi dužina južnog kraka “Južnog toka” bila otprilike dva puta veća od postojeće deonice, za koju je već usvojen prostorni plan posebne namene i donet poseban zakon, koji “Južni tok” proglašava projektom od nacionalnog interesa za Srbiju.

Sadašnjom trasom gasovoda “Južni tok” je pokriven samo severni, severoistočni deo Srbije i Vojvodina, sa dva odvojena dela ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj, podsetio je Bačević i napomenuo da je time oko dve trećine Srbije ostalo nepokriveno tim velikim infastrukturnim projektom.

On je ukazao da bi se na taj način Srbija nametnula kao energetska sila u Evropi, jer bi se preko Srbije, gasom snabdevale mnoge države u regionu, što bi Srbiju visoko pozicioniralo u odnosu na druge zemlje balkanskog poluostrva i centralne Evrope.

Razvojem “Južnog toka”, ali i kanala Dunav-Morava-Vardar, Srbija bi iskoristila svoj geografski položaj i pretvorila ga u sopstvenu geopolitičku i geostratešku prednost, dodao je Bačević.

On je naveo da je izrada prostornog plana područja posebne namene za južni krak “Južnog toka”, za deonicu ka Makedoniji, u toku, a deonica ka Crnoj Gori tek treba da se dogovori jer je još u fazi idejne razrade.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je ponovio da očekuje da će izgradnja prve faze "Južnog toka" početi po planu, krajem ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik