Počinje izgradnja mini HE "Prvonek"

Bez autora
Jul 13 2011

Na reci Banjštici, nedaleko od Vranjske Banje, odnosno na brani akumulacionog sistema za vodosnabdevanje Vranja i Bujanovca, počinje izgradnja mini elektrane "Prvonek". Hidro elektrana "Prvonek" biće prva u sistemu od 18 mini elaktrana Elektroprivrede Srbije (EPS) koje će biti sagrađene narednih nekoliko godina sredstvima Evropske banke i EPS. U izgradnju dva agregata od 100 i 800 kilovata biće uloženo 1,4 miliona evra. Kada u septembru budu završeni radovi na izgradnji, ona će godišnje proizvoditi od 2,5 do tri miliona kilovat časova, što će biti dovoljno za potrebe 250 do 500 domaćinstava. Elektroprivreda Srbije je upravo odlučila da proizvodnju i montažu opreme na HE "Prvonek" poveri preduzećima "ATB Sever" iz Subotice i slovenačkoj kompaniji "Andina Hydropower Engineering".

Počinje izgradnja mini HE "Prvonek"Na reci Banjštici, nedaleko od Vranjske Banje, odnosno na brani akumulacionog sistema za vodosnabdevanje Vranja i Bujanovca, počinje izgradnja mini elektrane "Prvonek".

Hidro elektrana "Prvonek" biće prva u sistemu od 18 mini elaktrana Elektroprivrede Srbije (EPS) koje će biti sagrađene narednih nekoliko godina sredstvima Evropske banke i EPS.

U izgradnju dva agregata od 100 i 800 kilovata biće uloženo 1,4 miliona evra, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Kada u septembru budu završeni radovi na izgradnji, ona će godišnje proizvoditi od 2,5 do tri miliona kilovat časova, što će biti dovoljno za potrebe 250 do 500 domaćinstava.

Elektroprivreda Srbije je upravo odlučila da proizvodnju i montažu opreme na HE "Prvonek" poveri preduzećima "ATB Sever" iz Subotice i slovenačkoj kompaniji "Andina Hydropower Engineering".

Kako je EPS saopštio, radovi na mini HE "Prvone" biće završeni do kraja septembra ove godine, kada će ona biti uključena u sistem EPS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik