Počinju pregovori o modernizaciji TeTo Novi Sad

Bez autora
Apr 24 2012

Danas je potpisan Protokol o započinjanju pregovora za zaključivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada JP Elektroprivrede Srbije, Energije Novi Sad a.d. i Konzorcijuma ponuđača, kao i Memorandum o razumevanju NIS a.d - GGE s.a. (Slovačka). Potpisnici Protokola su gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor JP EPS Dragomir Marković, predsednik Upravnog odbora ENS a.d Slobodanka Krčevinac i predstavnik Konzorcijuma ponuđača Mr Aris Aravidis, dok su potpisnici Memoranduma generalni direktor NIS a.d Kiril Kravčenko i predstavnik GGE s.a. Mr Roland Toth. Konzorcijum čine kompanije "Metka" iz Grčke, "Optima energostroj" iz Ruske federacije i slovačka kompanija GGE (Grafobal gruop energy). Prva etapa projekta modernizacije TeTo Novi Sad podrazumeva izgradnju kogeneracionog postojenja snage 240 MW koje će obezbediti dovoljno energije da bi se mogao snabdevati ceo Novi Sad.

Počinju pregovori o modernizaciji TeTo Novi SadDanas je potpisan Protokol o započinjanju pregovora za zaključivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada JP Elektroprivrede Srbije, Energije Novi Sad a.d. i Konzorcijuma ponuđača, kao i Memorandum o razumevanju NIS a.d - GGE s.a. (Slovačka).

Potpisnici Protokola su gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor JP EPS Dragomir Marković, predsednik Upravnog odbora ENS a.d Slobodanka Krčevinac i predstavnik Konzorcijuma ponuđača Mr Aris Aravidis, dok su potpisnici Memoranduma generalni direktor NIS a.d Kiril Kravčenko i predstavnik GGE s.a. Mr Roland Toth. Konzorcijum čine kompanije "Metka" iz Grčke, "Optima energostroj" iz Ruske federacije i slovačka kompanija GGE (Grafobal gruop energy).

Prva etapa projekta modernizacije TeTo Novi Sad podrazumeva izgradnju kogeneracionog postojenja snage 240 MW koje će obezbediti dovoljno energije da bi se mogao snabdevati ceo Novi Sad. Kogeneracija predstavlja istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije, što je ekološki i ekonomski atraktivno i isplativo.

Projekat rekonstrukcije postojećeg i izgradnja savremenih postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne energije u gasno-parnom ciklusu je važno za Novi Sad, EPS i Srbiju. Instalisana električna električna snaga TeTo Novi Sad će biti oko 400MW, dok će toplotnu snagu od najmanje 300MW koristiti za grejanje više od 80.000 domaćinstava i poslovnih korisnika u Novom Sadu.

Investiciona vrednost projekta je oko 320 miliona evra, a period izgradnje je dve godine. Ukupna investiciona vrednost još dve investicije u Novom Sadu iznosi oko 500 miliona evra, što je dobar pokazatelj kojim pravcem će grad ići, jer su svi projekti veoma važni i za sam grad, ali i za Vojvodinu i Srbiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik