Podizanje nivoa energetske efikasnosti

Bez autora
Nov 17 2014

Bavljenje energetskom efikasnošću je karakteristika bogatih država i firmi, pa nije lako govoriti o energetskoj efikasnosti industrije Srbije, rekao je dr Slobodan Đekić u Privrednoj komori Srbije (PKS) na seminaru za konsultante u oblasti energetske efikasnosti. Đekić je istakao da u Srbiji postoje "svetli primeri i napredna mesta", a to su pre svega velike firme. Elektroprivreda Srbije u poslednjih desetak godina povećanjem energetske efikasnosti u domenu proizvodnje napravila je velike uštede, rekao je Đekić, ističući da je najveće dostignuće tog javnog preduzeća nagradila PKS. Radi se o projektu koji su stručnjaci EPS razvili i uspešno doveli do kraja, tako da je povećanjem energetske efikasnosti povećana snaga bloka B2 u Termoelektrani "Nikola Tesla" sa 618 na 667 megavata.

Podizanje nivoa energetske efikasnostiBavljenje energetskom efikasnošću je karakteristika bogatih država i firmi, pa nije lako govoriti o energetskoj efikasnosti industrije Srbije, rekao je dr Slobodan Đekić u Privrednoj komori Srbije (PKS) na seminaru za konsultante u oblasti energetske efikasnosti. Đekić je istakao da u Srbiji postoje "svetli primeri i napredna mesta" a to su pre svega velike firme.

Elektroprivreda Srbije u poslednjih desetak godina povećanjem energetske efikasnosti u domenu proizvodnje napravila je velike uštede, rekao je Đekić, ističući da je najveće dostignuće tog javnog preduzeća nagradila PKS. Radi se o projektu koji su stručnjaci EPS razvili i uspešno doveli do kraja, tako da je povećanjem energetske efikasnosti povećana snaga bloka B2 u Termoelektrani "Nikola Tesla" sa 618 na 667 megavata.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, energetskom efikasnošću se bavi i Naftna industrija Srbije. Oni su pokrenuli seriju projekata za korišćenje onoga što je nekada bilo otpad. Gas koji  je goreo na bakljama na naftnim poljima sada se prečišćava i koristi za kogeneraciju električne i toplotne energije, kaže Đekić. Osim u baznim sistemima, prema Đekićevim rečima,  dobrih primera ima i u sektoru prerade i proizvodnje, kao što je nekoliko racionalizacija napravljenih u topionicama dok je Ju-es-stil upravljao železarom u Smederevu.
 
Postoje tendencije povećanja energetske efikasnosti u Srbiji, ali moramo prvo da vratimo industriju na nivo od pre 90-ih, sada sa savremenim i energetski efikasnim tehnologijama. Prema raspoloživim podacima, sada smo po energetskoj efikasnosti bolji samo od Bugarske, a jedna od pretpostavki da se uvstimo među zemlje Evropske unije upravo je energetska efikasnost jer ona obezbeđuje konkurentnost privrede, napredak zemlje i standarda ljudi, zaključio je dr Đekić.
 
On je istakao i visok nivo predznanja i iskustva polaznika seminara, koji će biti osposobljeni da paralelno sa povećanjem industrijske aktivnosti, uvode principe eneregetske efikasnosti. 
 
Polaznici seminara su uglavnom mašinski inženjeri ili inženjeri drugih specijalizacija koji već imaju iskustva u radu na povećanju energetske efikasnosti, podizanju svesti o uzroku klimatskih promena, na obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti u građevinarstvu i drugim sličnim oblastima, a dolaze iz Beograda, Novog Sada, Pirota, Niša i drugih gradova Srbije. Između većeg broja aplikanata, izabrali smo, zajedno sa kolegama iz Londona, one koji se najbolje uklapaju i mogu da napreduju, rekla je Bojana Vukosavljević, predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji.
 
Petodnevni seminar, koji je danas počeo u PKS, u Srbiji organizuje Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća EBRD u saradnji sa Centrom za edukaciju PKS. Obuku realizuju predavači konsultantske kuće LDK Consultants Engineers and Planners iz Grčke, koja je izabrna na tenderu EBRD, raspisanom na regionalnom nivou jer se ovaj trening održava u više zemalja Zapadnog Balkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik