Podsticanje iskorišćavanja geotermalne enegrije

Bez autora
Dec 24 2013

U Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata efektivnijeg korišćenja raspoloživih geotermalnih resursa i za sufinansiranje realizacije projekata uvođenja novih tehnologija u oblasti eksploatacije, pripreme i prerade mineralnih sirovina. Sredstva u visini od 25.956.680 dinara dodeljena su za projekate efektivnijeg korišćenja geotermalnih resursa, a za projekte iz domena uvođenja novih tehnologija u oblasti eksploatacije, pripreme i prerade mineralnih sirovina, dodeljeno je 10.000.000 dinara. Projekti efektivnijeg korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa odnose se na iskorišćavanje ovog obnovljivog izvora energije u turističke svrhe, za klimatizaciju i toplifikaciju apartmana, za pripremu i razvod termomineralne vode, te njene analize, ali i za detaljna geotermalna istraživanja termomineralnih voda za potrebe uzgoja afričkog soma. Takođe, finansijski su podržani i projekti za korišćenje podzemnih voda za potrebe navodnjavanja, kao i grejanja objekata na poljoprivrednim gazdinstvima.

Podsticanje iskorišćavanja geotermalne enegrijeU Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata efektivnijeg korišćenja raspoloživih geotermalnih resursa i za sufinansiranje realizacije projekata uvođenja novih tehnologija u oblasti eksploatacije, pripreme i prerade mineralnih sirovina.

Sredstva u visini od 25.956.680 dinara dodeljena su za projekate efektivnijeg korišćenja geotermalnih resursa, a za projekte iz domena uvođenja novih tehnologija u oblasti eksploatacije, pripreme i prerade mineralnih sirovina, dodeljeno je 10.000.000 dinara.

Projekti efektivnijeg korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa odnose se na iskorišćavanje ovog obnovljivog izvora energije u turističke svrhe, za klimatizaciju i toplifikaciju apartmana, za pripremu i razvod termomineralne vode, te njene analize, ali i za detaljna geotermalna istraživanja termomineralnih voda za potrebe uzgoja afričkog soma. Takođe, finansijski su podržani i projekti za korišćenje podzemnih voda za potrebe navodnjavanja, kao i grejanja objekata na poljoprivrednim gazdinstvima.

Geotermalni potencijal je nedovoljno eksploatisan izvor energije u Vojvodini, a pružanjem podrške projektima ovakve prirode može se očekivati dalji razvoj spa turizma. Takođe, ovaj oblik energije treba usmeriti i u energetske svrhe, za grejanje velikih sportskih hala i drugih budžetskih ustanova. Upotrebom geotermalnog potencijala za zagrevanje plastenika i staklenika, ili za zagrevanje objekata na poljorpivrednim gazdinstvima, smanjuje se potrošnja fosilnih goriva i cena grejanja ovih objekata, a takođe, podstiče razvoj povrtarstva i voćarstva u Vojvodini.

Projekti uvođenja novih tehnologija za eksploataciju mineralnih sirovina, kojima je Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine opredelio sredstva, prvenstveno se odnose na unapređenje procesa eksploatacije opekarske sirovine i automatizaciju doziranja agregata za loženje u ciglanama, u cilju smanjenje potrošnje energije i emisije štetnih gasova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik