Polovinom godine počinje gradnja termoelektrane Kostolac B

Bez autora
Jan 11 2015

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić najavio je da će u prvoj polovini godine početi gradnja termoelektrane Kostolac B zahvaljujući veoma povoljnoj finansijskoj liniji koju je Srbija dogovorila sa kineskim partnerima. Antić je istakao da će to biti prvi takav objekat izgrađen u zemlji u poslednjih 30 godina, uz podsećanje na to da je Vlada Srbije veoma ozbiljno pregovarala na sklapanju tog ugovora o zajmu i zauzvrat dobila veoma povoljan kredit sa rokom otplate od 20 godina i kamatom od 2,5 odsto. Ministar je izneo očekivanje da će taj ugovor biti tema prve naredne sednice Skupštine Srbije, nakon čega će kineski partneri započeti radove na izgradnji. Projekat će početi da se realizuje u prvoj polovini ove godine, istakao je on i ponovio da Srbija, uprkos prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama, ima apsolutno stabilnu energetsku situaciju i dovoljno električne energije, uglja i gasa za sve potrošače - građane, daljinski sistem i privredu.

Polovinom godine počinje gradnja termoelektrane Kostolac BMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić najavio je da će u prvoj polovini godine početi gradnja termoelektrane Kostolac B zahvaljujući veoma povoljnoj finansijskoj liniji koju je Srbija dogovorila sa kineskim partnerima.

Antić je u izjavi za RTV Pink istakao da će to biti prvi takav objekat izgrađen u zemlji u poslednjih 30 godina, uz podsećanje na to da je Vlada Srbije veoma ozbiljno pregovarala na sklapanju tog ugovora o zajmu i zauzvrat dobila veoma povoljan kredit sa rokom otplate od 20 godina i kamatom od 2,5 odsto.

Ministar je izneo očekivanje da će taj ugovor biti tema prve naredne sednice Skupštine Srbije, nakon čega će kineski partneri započeti radove na izgradnji.

Projekat će početi da se realizuje u prvoj polovini ove godine, istakao je on i ponovio da Srbija, uprkos prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama, ima apsolutno stabilnu energetsku situaciju i dovoljno električne energije, uglja i gasa za sve potrošače - građane, daljinski sistem i privredu.

Prema njegovim rečima, zalihe gasa u Banatskom dvoru nisu korišćene, pri čemu je 2014. godina bila prva u kojoj nije bilo poskupljenja električne energije.

Vlada je, kako je objasnio, procenila da uprkos katastrofalnim poplavama i ugroženom energetskom sistemu ne treba da optereti građane dodatnim izdacima za električnu energiju, pre svega zbog teških reformi i fiskalne konsolidacije koju sprovodi.

Antić je, govoreći o nedavno donetom Zakonu o energetici, rekao da je taj akt sada potpuno usaglašen sa standardima Evropske unije, i naglasio da on pruža snažan podsticaj novoj investicionoj politici u oblasti energetike u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik