Potkraj ljeta plin dolazi u Dugopolje

Bez autora
Mar 26 2012

Potkraj ljeta plin će doći u Dugopolje. Građani se već promidžbenim materijalima informiraju o prednostima plina kao energenta. Naime, plin će sniziti troškove i poduzetnicima i kućanstvima, a plinofikacija će u Dalmaciji otvoriti nova radna mjesta. Lokacijska dozvola za početak radova u Dugopolju očekuje se u travnju. Početak radova u srpnju. U tijeku je natječaj za dobavu čeličnog plinovoda. Kraj natječaja očekujemo u lipnju. Plinofikacija je jedan od novih elemenata u razvoju, ne samo po unosu kapitala, nego i po mogućnosti zapošljavanja. Škole u županiji već nude nove programe za montere plinskih uređaja. Zanimanje je vrlo veliko. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za Dugopolje. EVN Croatia plin otvorio je ured u Splitu. Temeljem ugovora koji je Splitsko-dalmatinska županija sklopila s hrvatskom tvrtkom kćeri EVN AG Croatia plin, prvi bi plin trebali dobiti: Split, Stobreč, Žrnovnica, Solin, Kaštela i Trogir te dijelovi Dugopolja, Klisa i Segeta.

Potkraj ljeta plin dolazi u DugopoljePotkraj ljeta plin će doći u Dugopolje, potvrdio je dožupan Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić.

Prema njegovim riječima, građani se već promidžbenim materijalima informiraju o prednostima plina kao energenta. Naime, plin će sniziti troškove i poduzetnicima i kućanstvima, a plinofikacija će u Dalmaciji otvoriti nova radna mjesta.

"Lokacijska dozvola za početak radova u Dugopolju očekuje se u travnju. Početak radova u srpnju. U tijeku je natječaj za dobavu čeličnog plinovoda. Kraj natječaja očekujemo u lipnju. Plinofikacija je jedan od novih elemenata u razvoju, ne samo po unosu kapitala, nego i po mogućnosti zapošljavanja. Škole u županiji već nude nove programe za montere plinskih uređaja. Zanimanje je vrlo veliko", ističe Haladić. Dodaje da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za Dugopolje.

"EVN Croatia plin otvorio je ured u Splitu. Kao koncesionaru jako mu je zanimljivo da se cijeli postupak ubrza jer im teče koncesija koju smo ima dali" objašnjava Haladić.

Temeljem ugovora koji je Splitsko-dalmatinska županija sklopila s hrvatskom tvrtkom kćeri EVN AG Croatia plin, prvi bi plin trebali dobiti: Split, Stobreč, Žrnovnica, Solin, Kaštela i Trogir te dijelovi Dugopolja, Klisa i Segeta. Graditeljski će se radovi izvoditi i na visokotlačnom i na srednjotlačnom dijelu sustava. Ako u dvije godine postignu potrošnju od 500 prostornih metara, potrošače koji budu na trasi plinovoda priključivat će – besplatno, poručuju iz EVN Croatia plina.

Prva faza plinofikacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji stoji 51 milijun eura, a plin bi trebalo dobiti 80.000 korisnika. Prema procjenama stručnjaka, za 70-postotnu opskrbu plinom na području koje nema instalacija treba od sedam do deset godina. EVN međutim ima puno optimističnije rokove. Cijene priključka odredit će Hera, a očekuje se kako će oni za kućanstvo stajati od 6500 do 8000 kuna.

Predviđeni kapacitet distribucijskog sustava iznosi 101,7 milijuna prostornih metara na godinu. Za gradnju distribucijskog sustava bit će potrebno 440 milijuna kuna. Sustav će odabrani koncesionar sagraditi od naplate putem tarifnog sustava i kredita.

Koncesionar je dužan sagraditi, voditi, održavati i razvijati siguran, pouzdan i učinkovit distribucijski sustav, priključiti na sustav sve pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete prema važećim propisima i ako imaju građevinsku dozvolu ili se, prema odredbama posebnog propisa, smatra da je građevina sagrađena na temelju građevinske dozvole. Obvezan je ispunjavati i osigurati rad dispečerskog centra za vođenje distribucijskog sustava, mjerenja, sustava za praćenje parametara kvalitete plina i kvalitete isporuke plina i uređaja za odorizaciju plina, distribuirati plin na temelju sklopljenih ugovora te, među ostalim, izraditi plan za krizna stanja na temelju propisanih mjera. Koncesionar će Županiji biti dužan plaćati stalni dio naknade od 10.000 kuna na godinu te promjenjivi dio od 0,1 posto od prihoda ostvarena obavljanjem djelatnosti distribucije plina u prethodnoj godini na području za koje se daje koncesija. Koncesija je dodijeljena na 30 godina.

Koncesionar se obvezao da će nakon potpisa ugovora omogućiti priključenje kupaca na distribucijski sustav najkasnije unutar roka od jednog mjeseca od dana završetka i uzimanja u pogon stanica za mjerenje i predavanje od društva Plinacro.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik