Potraga za geotermalnim vodama

Bez autora
Dec 07 2014

U Ševarlijama i Boljaniću kod Doboja započeli su geoistražni radovi za pronalazak tople vode. Radove vrijedne oko 1,2 miliona KM finansira Češka razvojna agencija, a izvodi ih sarajevska kompanija "Geotest". Prema riječima Dijane Kovačević iz firme "Geotest", osnovni razlog što se pet bušotina u Šeravlijama i Boljaniću nalazi u blizini osnovnih škola jeste da se termalna voda koja će se pronaći koristi za zagrijavanje školskih objekata. Prvu bušotinu dubine 26 metara u Ševarlijama zacijevili smo i idemo dalje. Neke od bušotina će biti i dublje od 400 metara. Tada ćemo znati raspolaže li ovaj teren termalnim ili termomineralnim vodama, što opet sve zavisi od rezultata istraživanja, kazala je geologinja Kovačević. Stručnjaci ističu da se termomineralne vode od Sprečkog polja protežu do Doboja i Maglaja.

Potraga za geotermalnim vodamaU Ševarlijama i Boljaniću kod Doboja započeli su geoistražni radovi za pronalazak tople vode. Radove vrijedne oko 1,2 miliona KM finansira Češka razvojna agencija, a izvodi ih sarajevska kompanija "Geotest".

Prema riječima Dijane Kovačević iz firme "Geotest", osnovni razlog što se pet bušotina u Šeravlijama i Boljaniću nalazi u blizini osnovnih škola jeste da se termalna voda koja će se pronaći koristi za zagrijavanje školskih objekata.

- Prvu bušotinu dubine 26 metara u Ševarlijama zacijevili smo i idemo dalje. Neke od bušotina će biti i dublje od 400 metara. Tada ćemo znati raspolaže li ovaj teren termalnim ili termomineralnim vodama, što opet sve zavisi od rezultata istraživanja - kazala je geologinja Kovačević.

Stručnjaci ističu da se termomineralne vode od Sprečkog polja protežu do Doboja i Maglaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik