Pozajmica "Gasproma" za osnivanje "Južnog toka Srbija"

Bez autora
Dec 23 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da je sa predsednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejom Milerom postigao dogovor o tome da ruska strana pozajmi Srbiji 75 miliona evra za osnivački ulog u preduzeću "Južni tok Srbija". Dačić je u izjavi za novinare nakon završetka konferencije "Srbija-dijaspora" u Centru "Sava" objasnio da je, s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi i potrebu da se smanji nivo opšte zaduženosti zemlje, dogovoreno da osnivački ulog za "Južni tok" ne bude dat iz državnih garancija, već da se naplati kroz tarifu za transfer gasa. On je podsetio na to da je ranije bilo planirano da država pruži garancije za kredit u visini od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se nakon ovog dogovora od toga odustalo. U telefonskom razgovoru sa Milerom postignuta je saglasnost o tome da pomenuta suma ne bude data uz državne garancije, već da bude vraćena kroz prihode od tarifa za prolaz gasa kada gasovod bude napravljen, objasnio je predsednik Vlade.

Pozajmica "Gasproma" za osnivanje "Južnog toka Srbija"Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da je sa predsednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejom Milerom postigao dogovor o tome da ruska strana pozajmi Srbiji 75 miliona evra za osnivački ulog u preduzeću "Južni tok Srbija".

Dačić je u izjavi za novinare nakon završetka konferencije "Srbija-dijaspora" u Centru "Sava" objasnio da je, s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi i potrebu da se smanji nivo opšte zaduženosti zemlje, dogovoreno da osnivački ulog za "Južni tok" ne bude dat iz državnih garancija, već da se naplati kroz tarifu za transfer gasa.

On je podsetio na to da je ranije bilo planirano da država pruži garancije za kredit u visini od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se nakon ovog dogovora od toga odustalo.

U telefonskom razgovoru sa Milerom postignuta je saglasnost o tome da pomenuta suma ne bude data uz državne garancije, već da bude vraćena kroz prihode od tarifa za prolaz gasa kada gasovod bude napravljen, objasnio je predsednik Vlade.

Država i "Srbijagas", kako je najavio, moraće u januaru naredne godine da sa "Gaspromom" dogovore način vraćanja tog novca, koji predstavlja jednu vrstu kredita.

Takođe, potrebno je da se postigne sporazum o tome kolika će biti vrednost rate i na koliko godina će se vraćati, ukazao je on i dodao da država planira da jedan značajan procenat onoga što zaradi od prodaje gasa ide u budžet, a ne samo u otplatu kredita.

Dačić je istovremeno iskazao zahvalnost ruskim partnerima na razumevanju, uz ocenu da je ovaj dogovor važan zbog ukupne makroekonomske stabilnosti u zemlji.

Istovremeno, predsednik Vlade je najavio da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen u januaru, ali da još nije zvanično potvrđeno kada će tačno biti održan naredni sastanak.

On je napomenuo da se razmatraju dva datuma, i to 17. i 19. januar, i naveo da radne grupe obe strane u dijalogu nastavljaju rad 9. januara, razmatranjem pitanja iz različitih oblasti.

Dačić je izrazio očekivanje da će, pored novih tema, biti razgovarano i o onim oblastima o kojima je već postignut konsenzus.

Raspravljaće se o Zajednici srpskih opština, pravosuđu, telekomunikacijama, a biće reči i o novim temama koje je predložio Beograd, kao što su pitanja imovine i položaja Srpske pravoslavne crkve, ukazao je predsednik Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik