Predstavljanje strategija razvoja energetike 14. juna

Bez autora
Jun 05 2013

Ministarstvo energetke, razvoja i zaštite životne sredine Srbije najavilo je danas da će 14. juna predstaviti prvi nacrt strategije razvoja energetike Srbije od 2015. do 2025. godine. Strategija treba da definiše održivi razvoj energetike, obezbedi sigurnost snabdevanja energentima za građanje i privredu i omogući dobru povezanost energetskog sistema sa regionom, kako bi se stvorili uslovi da Srbija postane znčajan izvoznik struje. U strategiji će se definisati svi prioritetni projekti u narednih 12 godina, odnosno izgradnja 2.000 megavata novih kapaciteta iz hidro i termo elektrana, kao i 1.092 megavata iz obnovljivih izvora energije. Do kraja juna će biti napravljen i novi pravilnik o energetskim dozvolama, kao i model ugovora o otkupu električne energije gde svi proizvođači imati isti model ugovora sa javnim snabdevačem, kao i i pravilnik o garanciji porekla svih povlašćenih proizvođača energije.

Predstavljanje strategija razvoja energetike 14. junaMinistarstvo energetke, razvoja i zaštite životne sredine Srbije najavilo je danas da će 14. juna predstaviti prvi nacrt strategije razvoja energetike Srbije od 2015. do 2025. godine.

- Strategija treba da definiše održivi razvoj energetike, obezbedi sigurnost snabdevanja energentima za građanje i privredu i omogući dobru povezanost energetskog sistema sa regionom, kako bi se stvorili uslovi da Srbija postane znčajan izvoznik struje - rekao je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović u Beogradu, na konferenciji o upotrebi biomase u sistemu daljinskog grejanja u Srbiji.

Precizirao je da će se u strategiji definisati svi prioritetni projekti u narednih 12 godina, odnosno izgradnja 2.000 megavata novih kapaciteta iz hidro i termo elektrana, kao i 1.092 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Trifunović je kazao i da će do kraja juna biti napravljen i novi pravilnik o energetskim dozvolama, kao i model ugovora o otkupu električne energije gde svi proizvođači imati isti model ugovora sa javnim snabdevačem, a do kraja godine i pravilnik o garanciji porekla svih povlašćenih proizvođača energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik