Prioritet ulaganje u rafinerije NIS-a u Pančevu i Novom Sadu

Bez autora
Jan 05 2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da Vlada Srbije kao manjinski akcionar Naftne industrije Srbije (NIS) želi da ta kompanija investira u rafinerije u Pančevu i Novom Sadu i zapošljava mlade. Mihajlović, koja je i predsednik Skupštine akcionara NIS-a, rekla je da je dokumet Vlade Srbije o strategiji i planovima razvoja NIS-a dorađen i usaglašen sa poslovodstvom kompanije, osim što je ostalo da se razreši pitanje duga "Srbijagasa" od 200 miliona dolara. Ona je istakla da je to prvi dokument posle pet godina od privatizacije NIS-a, kojim država definiše okvire po kojima će se ponašati kao mali akcionar i dodala da to ne dira prava većinskog akcionara ruskog "Gaspromnjefta". Širenjem poslovanja NIS-a u regionu, povećanjem prerade i ulaskom u sektor obnovljvih izvora energije i gradnje gasnih elektrana sigurno se otvara prostor za zapošljavanje novih ljudi.

Prioritet ulaganje u rafinerije NIS-a u Pančevu i Novom SaduMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da Vlada Srbije kao manjinski akcionar Naftne industrije Srbije (NIS) želi da ta kompanija investira u rafinerije u Pančevu i Novom Sadu i zapošljava mlade.

Mihajlović, koja je i predsednik Skupštine akcionara NIS-a, rekla je u intervjuu agenciji Beta da je dokumet Vlade Srbije o strategiji i planovima razvoja NIS-a dorađen i usaglašen sa poslovodstvom kompanije, osim što je ostalo da se razreši pitanje duga "Srbijagasa" od 200 miliona dolara.

Ona je istakla da je to prvi dokument posle pet godina od privatizacije NIS-a, kojim država definiše okvire po kojima će se ponašati kao mali akcionar i dodala da to ne dira prava većinskog akcionara ruskog "Gaspromnjefta".

Ministar energetike je navela da se širenjem poslovanja NIS-a u regionu, povećanjem prerade i ulaskom u sektor obnovljvih izvora energije i gradnje gasnih elektrana sigurno otvara prostor za zapošljavanje novih ljudi.

Mihajlović je dodala da će u prva tri meseca ove godine biti osnovan budžetski Fond za zaštitu životne sredine u kome bi trebalo da bude najmanje 2,5 milijardi dinara. Taj fond će biti mesto gde će se slivati sav novac od ekoloških taksi i omogućiti finansiranje ekoloških projekata. Fond će za početak biti finansiran od dugovanja javnih preduzeća za ekološke takse, rekla je Mihajlović i dodala da ukupna dugovanja po ekološkim taksama iznose najmanje 3,5 milijardi dinara.

Naplata takse je pored ostalog način da se sačuvaju predeli u kojima se nalaze elektrane i rudna polja, naglasila je ministar energetike.

Mihajlović je predočila da će se novac iz fonda trošiti za projekte zaštite životne sredine, prema unapred utvrđenim kriterijumima, a Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine će definisati sektore koji će biti prioriteti i u odnosu na to praviće se javni konkursi i dodeljivati sredstva.

Ministar energetike očekuje da se odmah po formiranju fonda objavi javni poziv za projekte, a prioritet će biti reciklaža i upravljanje otpadom, jer mogu da doprinesu zapošljavanju.

Ona je navela i da su obaveze države koje je nasledila od ugašenog Fonda za zaštitu životne sredine približno 5,8 milijardi dinara.

Mihajlović je rekla i da će u prva tri meseca 2014. godine Skupština Srbije razmatrati izmene i dopune seta sistemskih ekoloških zakona, koji će biti usklađeni sa direktivama Evropske unije, među kojima su zakoni o zaštiti životne sredine, o upravljanju otpadom, o zaštiti prirode i o hemikalijama.

Ministar energetike je istakla i da u ovoj godini mora da se bolje uredi odnos sa reciklažnom industrijom, odnosno sa reciklerima, pre svega u oblasti kontrole i dodala da bi prema procenama stručnjaka u reciklažnoj industriji, odnosno u malim i srednjim preduzećima iz te oblasti, moglo da se zaposli najmanje 10.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik