Privreda bira cenu

Bez autora
Feb 08 2011

Elektroprivreda Srbije mogla bi da izgubi deo kupaca među preduzećima, kada od sledeće godine kvalifikovani kupci budu mogli da izaberu od koga će kupiti električnu energiju. Među glavim konkurentima EPS biće velike evropske kompanije ČEZ, „Enel“, „EON“ i „RVE“, koje će iz Rumunije i Bugarske prodavati struju domaćoj industriji. Ovaj akt, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine, predviđa da Agencija za energetiku određuje cenovnike za domaćinstva i druge male potrošače do potpunog otvaranja tržišta 2015. godine. Domaćinstva će moći da odabiraju snabdevača od 2015. godine, kada tržište bude potpuno otvoreno. Nacrtom novog zakona predviđeno je da od sledeće godine cenu struje, ali i gasa, umesto Vlade Srbije, određuje Agencija za energetiku.

Privreda bira cenuElektroprivreda Srbije mogla bi da izgubi deo kupaca među preduzećima, kada od sledeće godine kvalifikovani kupci budu mogli da izaberu od koga će kupiti električnu energiju.

Među glavim konkurentima EPS biće velike evropske kompanije ČEZ, „Enel“, „EON“ i „RVE“, koje će iz Rumunije i Bugarske prodavati struju domaćoj industriji.

Ovaj akt, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine, predviđa da Agencija za energetiku određuje cenovnike za domaćinstva i druge male potrošače do potpunog otvaranja tržišta 2015. godine.

- Domaćinstva će moći da odabiraju snabdevača od 2015. godine, kada tržište bude potpuno otvoreno - navodi Nikola Rajaković, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

- Nacrtom novog zakona predviđeno je da od sledeće godine cenu struje, ali i gasa, umesto Vlade Srbije, određuje Agencija za energetiku.

Prema rečima generalnog direktora EPS Dragomira Markovića, veliki potrošači, koji sada troše oko 40 odsto struje koju proizvede EPS, moći će ubuduće da biraju snabdevača i plaćaju cenu koju tržište bude odredilo.

- Rumunija i Bugarska su veliki izvoznici električne energije, pa će biti opasni igrači na tržištu - kaže generalni direktor EPS Dragomir Marković.

- Njihove kompanije na srpskom tržištu moći će da ponude jeftiniju električnu energiju nego EPS, jer će manju zaradu na struji prodatoj u Srbiji pokrivati većom zaradom na struji koju prodaju domaćinstvima u svojim zemljama.

Kako kaže, sadašnja cena struje za domaćinstva u Srbiji nije tržišna, pa EPS sa njom ne ostvaruje profit. Ako Agencija ne bude određivala realnije cene, postoji opasnost da EPS izgubi utakmicu i konkurenti preuzmu deo tržišta.

- Država mora da obezbedi ravnopravan položaj svojih preduzeća u odnosu na kompanije u okruženju - kaže Marković.

- EPS je javno preduzeće opterećeno državnim socijalnim interesom, a konkurentni su nam najveće evropske firme koje posluju tržišno.

Kompanije iz okruženja

U EPS smatraju da će, bez poskupljenja struje za domaćinstva, teško konkurisati kompanijama iz okruženja. Glavni konkurenti domaćem proizvođaču električne energije doći će iz Rumunije i Bugarske, gde su cene struje za domaćinstva sada veće između 70 i 90 odsto nego u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik