Proizvodnja uglja povećana 5,3 odsto od početka godine

Bez autora
May 14 2020

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem i ministrom finansija Sinišom Malim, obišao je danas novootvoreni površinski otkop Radljevo–Sever u okviru rudarskog basena "Kolubara".

Pomenuti otkop će snabdevati termoelektrane "Kolubara B" i "Nikola Tesla A" u Obrenovcu, a rezerve uglja iznose 400 miliona tona, što garantuje budućnost i održivost "Kolubare".

Antić je tom prilikom istakao da je od početka godine do danas za 5,3 odsto povećana proizvodnja uglja u odnosu na isti period prošle godine, uz napomenu da je u aprilu povećana za šest odsto u poređenju sa aprilom prošle godine, uprkos teškim uslovima rada usled epidemije.

Rudarske i energetske kompanije su u uslovima vanrednog stanja pokazale snagu i stabilnost i održale redovnu proizvodnju uglja i struje, ukazao je ministar i naglasio da je povećana proizvodnja uglja u aprilu obezbedila energetstku stabilnost zemlje.

On je, izražavajući zahvalnost rudarima na tom uspehu, rekao da su radnici radili u tri smene u svim energetskim i rudarskim kompanijama, kao i da, uprkos vanrednom stanju, veliki investicioni projekti u oblasti energetike nisu stali.

Prema njegovim rečima, ovu godinu će rudarski sektor i energetske kompanije završiti sa pozitivnim rezultatom u odnosu na 2019. godinu, te da će time doprineti rastu BDP-a.

Antić je, govoreći o kopu Radljevo–Sever, naglasio da je u energetici taj kop strateški značajan za Srbiju i povezan sa izgradnjom novog bloka TE "Kolubara B" u Kaleniću, koji bi trebalo da nam obezbedi energetsku sigurnost.

Radovi na novootvorenom otkopu počeli su u oktobru prošle godine, uz angažovanje zaposlenih i postojeće rudarske mehanizacije u "Kolubari".

Na otkopu Radljevo–Sever trenutno radi 110 rudara, a planirano je da u budućnosti bude angažovano između 500 i 600 rudara.

Obilasku pomenutog otkopa prisustvovali su i v. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić, kao i radnici "Kolubare".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik