Projekat izgradnje RHE "Bistrica" vredan 600 miliona evra

Bez autora
Mar 27 2012

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas sa kanadsko-kineskim konzorcijumom kompanija Memorandum o saradnji za razvoj projekta reverzibilne hidrocentrale "Bistrica". Memorandum su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, potpredsednik u direkciji za hidroelektrane i elektroenergetski sistem kanadske kompanije "Lavalin" Žan Fransoa Bakl i zamenik generalnog direktora i finansijski direktor kineske kompanije "Čajna nuklear pauer inženjering" Žang Kibo. Vrednost ovog projekta je procenjena na oko 600 miliona evra. Memorandum podrazumeva saradnju energetskih kompanija iz tri zemlje na pripremi studije opravdanosti, studije uticaja na životnu sredinu, kao i izradu finansijskog plana za izgradnju reverzibilne HE "Bistrica".

Projekat izgradnje RHE "Bistrica" vredan 600 miliona evraElektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas sa kanadsko-kineskim konzorcijumom kompanija Memorandum o saradnji za razvoj projekta reverzibilne hidrocentrale "Bistrica".

Memorandum su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, potpredsednik u direkciji za hidroelektrane i elektroenergetski sistem kanadske kompanije "Lavalin" Žan Fransoa Bakl i zamenik generalnog direktora i finansijski direktor kineske kompanije "Čajna nuklear pauer inženjering" Žang Kibo.

Vrednost ovog projekta je procenjena na oko 600 miliona evra.

Memorandum podrazumeva saradnju energetskih kompanija iz tri zemlje na pripremi studije opravdanosti, studije uticaja na životnu sredinu, kao i izradu finansijskog plana za izgradnju reverzibilne HE "Bistrica".

Izgradnja reverzibilne HE "Bistrica" na Limu od velikog je značaja za Srbiju i region, jer će obezbediti dodatnu sigurnost energetskog sistema, posebno kada nema dovoljno električne energije i kada je struja najtraženija i najskuplja. Priprema tehničke dokumentarcije za taj projekat snage 680 megavata počeće odmah, najavio je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Izgradnja RHE "Bistrica" trajaće pet do šest godina, a na realizaciji tog projekta biće angažovani domaći stručnjaci i građevinske firme, kanadska tehnologija i kineske finansije.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u energetskom sektoru Srbije, koji je više nego potreban Srbiji, ali i regionu, posebno u ekstremnim vremenskim uslovima, kao što je bio nedavni ledeni talas, kada postoji manjak struje na tržištu.

Reverzibilne hidroelektrane su zlatne rezerve svakog elektroenergetskog sistema, dok EPS već upravlja jednom reverzibilnom HE "Bajina Bašta", koja je tu uvek kada je najteže. Te hidroelektrane su posebno značajne za balansiranje u energetskom sistemu na koji su priključene vetroelektrane, jer kada nema vetra i ne rade vetroelektrane, umesto njih brzo mogu da se aktiviraju reverzibilne hidrorelektrane.

Kompanije sa kojima je EPS danas potpisao memorandum o saradnji, svetski su lideri u oblasti inženjeringa u hidroenergetici i u drugim oblastima elektroenergetike, koje realizuju projekte u Kanadi i Kini, ali i širom sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik