Pušta se u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Bez autora
May 23 2024

Svečano puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" održaće se u petak 24. maja u istoimenom naselju, pored Smedereva.

Događaju će prisustvovati predstavnici kompanija koje su radile na izgradnji te elektrane, predstvanici ministarstva rudarstva i energetike i gradonačelnica Grada Smedereva, Jasmina Vojinović.

Prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) završena je, dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp), saopšteno je iz kompanije "PowerChina".

Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije, sunčevo zračenje, za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15,1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.

Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou.

Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije. Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje. Povezivanja dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma.

Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i LozovikElektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema.

Elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou.

Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.

Projekat fotonaponske elektrane realizovala je nemačka kompanija AVR Group, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina, a na svečanosti će govoriti glavni inženjer AVR Group Bojan Lazić, ispred kompanije PowerChina Jang Bo, Generalni Menadžer PowerChina Hubei Jan Laihui, savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak, gradonačelnica Grada Smedereva Jasmina Vojinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik