Puštena u rad prva mini hidroelektrana u CG

Bez autora
Jun 01 2015

U bjelopoljskom selu Lijeska kod Tomaševa, danas je puštena u rad prva mini hidroelektrana u Crnoj Gori, izgrađena na osnovu dobijene eneretske dozvole za izgradnju energetskih objekata. Mini hidroelektrana "Vrelo" puštena je u rad u prisustvu ambasadorke Češke Ivane Hlavsove i predsjednika Opštine Bijelo Polje Aleksandra Žurića. Većinski vlasnik kompanije “Sinergi”, koja je investirala gradnju mini hidroelektrane, Tomaš Hajek, kazao je da su ispunjeni svi ekološke uslovi postavljene prije izgradnje. On je najavio nastavak sličnih investicija u Crnoj Gori. Ulaganje u energiju je budućnost Crne Gore, zato što raspolaže ogromnim potencijalom koji treba da se iskoristi kroz bolje definisan sistem koji se primjenjuje u svijetu, istako je Hajek. Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić u ovakvim i sličnim projektima vidi veliku šansu za razvoj Bijelog Polja i Crne Gore.

Puštena u rad prva mini hidroelektrana u CGU bjelopoljskom selu Lijeska kod Tomaševa, danas je puštena u rad prva mini hidroelektrana u Crnoj Gori, izgrađena na osnovu dobijene eneretske dozvole za izgradnju energetskih objekata.

Mini hidroelektrana "Vrelo" puštena je u rad u prisustvu ambasadorke Češke Ivane Hlavsove i predsjednika Opštine Bijelo Polje Aleksandra Žurića.

Većinski vlasnik kompanije “Sinergi”, koja je investirala gradnju mini hidroelektrane, Tomaš Hajek, kazao je da su ispunjeni svi ekološke uslovi postavljene prije izgradnje.

On je najavio nastavak sličnih investicija u Crnoj Gori.

"Ulaganje u energiju je budućnost Crne Gore, zato što raspolaže ogromnim potencijalom koji treba da se iskoristi kroz bolje definisan sistem koji se primjenjuje u svijetu", istako je Hajek.

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić u ovakvim i sličnim projektima vidi veliku šansu za razvoj Bijelog Polja i Crne Gore.

"U planu je još jednan veliki projekat na kojem je trenutno suspendovana koncesija i četiri male hidroelektrane za čiju su izgradnju već zainteresovani investitori", kazao je Žurić.

Ukupna instalisana snaga mini hidroelektrane "Vrelo" je 612 kW, dok je procijenjena godišnja proizvodnja 2,7 GW električne energije. Izgradnja tog korisnog objekta koštala je 1,7 miliona eura.

Nakon puštanja u rad mini hidroelektrane "Vrelo", na rijeci Bistrici u Majstorovini je postavljen kamen temeljac za izgradnju još jedne male hidroelektrane. Za njenu izgradnju biće uloženo sedam milliona eura.

Izgradnjom hidroelektrana popraviće se dosta loš procenat iskorišćenosti hidropotencijala kojim država raspolaže, a koji je jedan od najvećih i najkvalitetnijih u regionu, rečeno je tokom početka gradnje male elektrane u Majstorovini.

"Energetska politika usklađena sa evropskom"

Crna Gora je svoju energetsku politiku uskladila sa evropskom, što podrazumijeva da se u narednom periodu mora okrenuti obnovljivim izvorima energije, rekao je za RTCG direktor Direktorata za energetiku Miodrag Čanović.

Podsjeća da je naš hidropotencijal jedan od najvećih i najkvalitetnijih u regionu, ali da je nedovoljno iskorišćen. Najavio je i nekoliko tendera u narednom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik