Rafinerija u Brodu privodi kraju projekat gasifikacije

Bez autora
Aug 09 2020

Rafinerija nafte u Brodu, koja je isključila postrojenja početkom 2019. godine, trebalo bi da počne sa radom i proizvodnjom naftnih derivata do kraja ove godine.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske podsjetili su da je Rafinerija nafte Brod u većinskom vlasništvu ruske kompanije “Zarubežnjeft” iz Moskve, te da se, na osnovu informacije koju su dobili od ovog privrednog subjekta, početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji očekuju nakon realizacije projekta gasifikacije ovog preduzeća.

- To je, prema njihovom biznis planu, do kraja 2020. godine - naveli su u Ministarstvu energetike.

Naglasili su da će prirodni gas zamijeniti mazut u procesu proizvodnje, što će poboljšati ekološke parametre u smislu manje emisija čestica i gasova koji negativno utiču na životnu sredinu.

Ugovor o gasifikaciji Rafinerije nafte u Brod potpisan je polovinom prošle godine.

Prema tom ugovoru, snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod obavljaće “Kroduks plin” direktnim priključenjem na gasni sistem Hrvatske.

Gasifikacijom Rafinerije velikim dijelom rješava se zagađenje vazduha u Brodu i Slavonskom Brodu i oko 50 odsto se smanjuje emisija štetnih gasova. Novi energent će, osim čistijeg vazduha, donijeti i pozitivan efekat na poslovanje.

- Radi se o međunarodnom projektu koji povezuje dvije zemlje. Prije dvije godine nismo vjerovali da ćemo uspjeti realizovati ovu ideju, ali možemo raditi skupa, raditi brzo - rekao je tada direktor “Zarubežnjefta” Sergej Kudrjašov.

Ranije je rukovodstvo brodske rafinerije poručilo da je popravljanje ekološke situacije za njih prioritet. U pregovore koji su godinama trajali, osim državnog vrha Hrvatske, bili su uključeni i predsjednik Rusije Vladimir Putin, te srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Obuka

U Rafineriji nafte Bosanski Brod formirana je posebna služba za upravljanje projektom gasifikacije i sproveden program obuke iz oblasti gasne tehnike, pod stručnim nadzorom eksperata iz Saveza energetičara Republike Srpske, a u saradnji sa Gasnim centrom za obuku i razvoj Zvornik.

Osnovni cilj ove obuke bilo je sticanje potrebnih znanja i vještina za samostalno i bezbjedno rukovanje gasnim uređajima i instalacijama, što podrazumijeva upravljanje, podešavanje, nadzor i kontrolu rada i stanja uređaja, instalacija i postrojenja za transport i distribuciju prirodnog gasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik