Realizacija više ekoloških projekata u Sremskoj Mitrovici

Bez autora
Mar 05 2024

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas u Sremskoj Mitrovici ekološke projekte koji se realizuju uz podršku ovog ministarstva, sa ciljem da unaprede kvalitet vazduha, zemljišta, a time i kvalitet života građana.

Vujović je, zajedno sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, obišla divlju deponiju u selu Laćarak, koja će biti očišćena uz podršku Ministarstva, kao i novi kotao za grejanje izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević – Narod“ u selu Radenković, koji koristi ekološki prihvatljiviji energent.

Iako je reč o projektu manjeg obima, za nas je od velikog značaja, jer smo za 33 mališana školskog i predškolskog uzrasta uspeli da obezbedimo čistiji vazduh i bolje uslove boravka u ovom objektu, navela je ministarka.

Ona je objasnila da je projekat realizovan po javnom konkursu iz prethodne godine, kada je uloženo i u projekte ozelenjavanja saobraćajnica, kroz koje je u ovom gradu ukupno posađeno više od 3.100 sadnica.

Vujović je, kada je reč o divljoj deponiji u selu Laćarak, podsetila na to da su ovu deponiju građani 16 puta prijavili putem gReact aplikacije.

Važno je da po prioritetu rešavamo one probleme koji najviše smetaju građanima i zato ćemo zajedno sa lokalnim rukovodstvom rešiti i ovu deponiju koja se nalazi u blizini kuća i reke Save, naglasila je ona.

Ministarka je poručila da je za građane Sremske Mitrovice važno da znaju da uskoro kreće realizacija kapitalnog projekta nadogradnje i modernizacije regionalnog centra za upravljanje otpadom Srem–Mačva.

Prema njenim rečima, pre nekoliko dana završena je javna nabavka, pregleda se dokumentacija ponuđača i očekuje se da će početkom juna moći da se krene sa radovima na proširenju i modernizaciji regionalnog centra Srem–Mačva.

Po završetku ovog projekta, kako je istakla, otpad sa teritorije Sremske Mitrovice, Rume, Šida, Šapca i Bogatića tretiraće se po najsavremenijim standardima, čime ćemo steći uslove za to da svih pet lokalnih samouprava koje gravitiraju ka ovom centru ostanu čiste.

Ministarka je pozvala nadležne da budu strožiji prema neodgovornim pojedincima, koji otpad odlažu na mesta koja nisu za to predviđena, a sve građane da zajedno brinemo o očišćenim lokacijama, jer samo tako možemo da sačuvamo životnu sredinu za buduće naraštaje.

Ona je predočila da Srbija odvaja izuzetno velika sredstva kako bi izgradila nove regionalne centre za upravljanje otpadom i modernizovala one koji već postoje, jer se izgradnjom zelene infrastrukture stvaraju uslovi za uvođenje reda u oblast upravljanja čvrstim otpadom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik