Reforme u energetskom sektoru

Bez autora
Jul 14 2011

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o energetici i odlučila da ga po hitnom postupku uputi Skupštini Srbije na usvajanje. Šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović istakao je da zakon o energetici predviđa reforme u energetskom sektoru i da je potpuno usklađen sa zakonima Evropske unije. Zakonom će biti omogućeno poboljšanje uslova za investicije u energetskom sektoru, što će dovesti do jačanja energetskih kapaciteta zemlje. Predlogom novog zakona o energetici predviđeno je da Agencija za energetiku od sledeće godine reguliše cene struje i gasa u Srbiji. Novi zakon će liberalizovati tržište električne energije, jer će veliki kupci zbog otvaranja tržišta električne energije od 2013. moći da po svom izboru kupuju struju na tržištu, a za domaćinstva će to važiti od početka 2015. godine.

Reforme u energetskom sektoruPredlog zakona o energetici upućen Skupštini po hitnom postupku. Zakonom će biti omogućeno poboljšanje uslova za investicije, što bi dovelo do jačanja energetskih kapaciteta zemlje.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o energetici i odlučila da ga po hitnom postupku uputi Skupštini Srbije na usvajanje.

Šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović istakao je, na konferenciji za novinare, da zakon o energetici predviđa reforme u energetskom sektoru i da je potpuno usklađen sa zakonima Evropske unije.

Zakonom će biti omogućeno poboljšanje uslova za investicije u energetskom sektoru, što će dovesti do jačanja energetskih kapaciteta zemlje, rekao je Mihajlović.

Predlogom novog zakona o energetici predviđeno je da Agencija za energetiku od sledeće godine reguliše cene struje i gasa u Srbiji.

Novi zakon će liberalizovati tržište električne energije, jer će veliki kupci zbog otvaranja tržišta električne energije od 2013. moći da po svom izboru kupuju struju na tržištu, a za domaćinstva će to važiti od početka 2015. godine.

Tim predlogom zakona predviđeno je da prenos i distribucija električne energije ostanu regulisane delatnosti i tu neće biti uvođenja konkurencije, već samo u oblastima proizvodnje i snabdevanja.

Osnovni ciljevi zakona su unapređenje sigurnosti isporuke i snabdevanja energentima, povećanje tržišne konkurencije, povećanje zaštite korisnika na tržištu, unapređenje energetske efikasnosti i poboljšanje uslova za ulaganja u energetski sektor.

Radi se o krovnom regulatornom okviru za razvoj energetskog sektora u narednih 10 godina, i to je poslednji put da se oblast energetike reguliše integralno, jer će se u budućnosti donositi pojedinačni zakoni o struji, nafti i gasu, toplotnoj energiji i obnovljivim izvorima energije.

Vlada je danas usvojila i Predlog izmena i dopuna zakona o vazdušnom saobraćaju.

Vlada je usvojila i izveštaj o ispunjenosti uslova evrointegracija u kojim je navedeno da je ispunjeno 73 odsto preporuka iz Akcionog plana pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik