Rekonstruisani Blok 2 u TE Kostolac B obara rekorde

Bez autora
Mar 13 2011

Posle završene prve faze revitalizacije, Blok 2 u Termoelektrani Kostolac B počeo je da radi maksimalnom snagom od 345 do 350 megavata. To znači da je prvom fazom revitalizacije prvi put od 1991. godine dostignuta maksimalna projektovana snaga ovoga bloka. Takođe, oboreni su i svi dosadašnji proizvodni dometi, jer Blok 2 elektroenergetskom sistemu dnevno isporučuje gotovo 7,5 miliona kilovat-časova električne energije. Stručnjaci TE Kostolac B sa predstavnicima Instituta Mihailo Pupin, kao i beogradskog Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta, vrše podešavanje automatske regulacije rada Bloka 2 radi optimizacije rada i ostvarenja maksimalne proizvodnje. Istovremeno, obavljaju se i sva druga neophodna podešavanja i ispitivanja u garancijskom roku.

Rekonstruisani Blok 2 u TE Kostolac B obara rekordePosle završene prve faze revitalizacije, Blok 2 u Termoelektrani Kostolac B počeo je da radi maksimalnom snagom od 345 do 350 megavata.

To znači da je prvom fazom revitalizacije prvi put od 1991. godine dostignuta maksimalna projektovana snaga ovoga bloka. Takođe, oboreni su i svi dosadašnji proizvodni dometi, jer Blok 2 elektroenergetskom sistemu dnevno isporučuje gotovo 7,5 miliona kilovat-časova električne energije - saopšteno je juče iz Elektroprivrede Srbije.

Stručnjaci TE Kostolac B sa predstavnicima Instituta Mihailo Pupin, kao i beogradskog Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta, vrše podešavanje automatske regulacije rada Bloka 2 radi optimizacije rada i ostvarenja maksimalne proizvodnje. Istovremeno, obavljaju se i sva druga neophodna podešavanja i ispitivanja u garancijskom roku.

Počela su i ispitivanja na turbini, a u postupak garancijskih ispitivanja uključiće se i stručnjaci iz poljskog Alstoma. U realizaciju celog projekta rehabilitacije i modernizacije Bloka 2 u toj elektrani biće uloženo, kako se planira, 102 miliona evra. U prvu fazu revitalizacije, Elektroprivreda Srbije i Privredno društvo TE-KO Kostolac su u 2009. i 2010. godini uložili oko 50,5 miliona evra. Za ovu godinu ugovoreno je da se za nabavku opreme i radove na turboagregatu uloži još 23,5 miliona evra, za modernizaciju sistema upravljanja i regulacije pet miliona i za kotlovsko postrojenje 22 miliona evra. Vrednost svih tih poslova, računajući i već realizovanih 50,5 miliona evra, iznosi 82,3 miliona evra.

„U drugoj fazi revitalizacije, koja će se obaviti 2012. godine, predviđeni su, međutim, i izgradnja sistema za redukciju azotnih oksida, modernizacija mlinova i zamena isparivača, što će koštati još oko 20 miliona evra, ali će i obezbediti ne samo pouzdaniji rad Bloka B-2, nego i značajno umanjiti štetan uticaj njegovog rada na životnu sredinu“, ističe se u saopštenju EPS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik