Rekordna letnja potrošnja struje

Bez autora
Jul 13 2011

Prosečna dnevna potrošnja struje u Srbiji povećana je za oko 10 odsto zbog sve većeg broja klima uređaja i dostigla je 87 miliona kilovat časova dnevno. Rekordna dnevna letnja potrošnja od 87,09 kilovat časova zabeležena je 11. jula, kada je izmereno 37 stepeni Celzijusa, a novi rekord u potrošnji od 88,5 kilovat sati očekuje se sutra, kada će temperatura biti od 38 stepeni Celzijusa.U odnosu na letnji prosek, kada se klima uređaji sporadično koriste, potrošnja struje je veća za sedam do osam miliona kilovat sati dnevno. Za tu dodatnu potrošnju, EPS mora da angažuje blok od 300 megavata.

Rekordna letnja potrošnja strujeProsečna dnevna potrošnja struje u Srbiji povećana je za oko 10 odsto zbog sve većeg broja klima uređaja i dostigla je 87 miliona kilovat časova dnevno, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kako se navodi u saopštenju, rekordna dnevna letnja potrošnja od 87,09 kilovat časova zabeležena je 11. jula, kada je izmereno 37 stepeni Celzijusa, a novi rekord u potrošnji od 88,5 kilovat sati očekuje se sutra, kada će temperatura biti od 38 stepeni Celzijusa.

U odnosu na letnji prosek, kada se klima uređaji sporadično koriste, potrošnja struje je veća za sedam do osam miliona kilovat sati dnevno.

Za tu dodatnu potrošnju, EPS mora da angažuje blok od 300 megavata.

Svakog dana za rad tog bloka, koji podržava rad klima uređaja, potrebno je da se sagori 11.000 tona uglja, što znači da klima uređaji u Srbiji svakog dana troše 11.000 tona uglja, saopštio je EPS.

Od ukupne snage EPS-ovih elektrana koje trenutno rade i nisu u remontu, samo klima uređaji angažuju, u periodu od 10 do 15 sati, kad je opterećenje najveće, 12 odsto kapaciteta EPS-a.

Do ovog leta ostvarena maksimalna dnevna letnja potrošnja bila je 86,9 miliona kilovat časova zabeležena 16. jula 2010. godine, uz maksimalnu dnevnu temperaturu od 33,8 stepeni Celzijusa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik