Rekordna proizvodnja EPCG

Bez autora
Apr 26 2010

Elektroprivreda Crne Gore ostvariće ove godine 15 odsto veću proizvodnju, a samo u prethodna tri mjeseeca elektrane su proizvele rekordnih 1,7 milijardi kilovat sati struje. Proizvodnja elektrana je za pola miliona kilovat sati veća nego 2004. godine, koja je bila rekordna. U Termoelektranu Pljevlja je u prethodne tri godine uloženo oko 50 miliona eura, što je rezultiralo većom proizvodnjom za 350 miliona kilovat sati i povećanom snagom od 15 megavata. Termoelektrana će, za narednih tri do pet godina, nakon dodatnih investicija biti najbolji energetski objekat u regionu. I investicije u hidroelektranu Perućicu su bile približne koliko i u TE, a rezultat je povećana proizvodnja struje za 50 miliona kilovat sati. U planu je i izgradnja osmog agregata u toj HE. Sa Elektroprivredom Norveške osavremeniće se i pet puta povećati proizvodnja na malim hidroelektranama, Glava Zete i Slap Zete.

Rekordna proizvodnja EPCGElektroprivreda Crne Gore ostvariće ove godine 15 odsto veću proizvodnju, a samo u prethodna tri mjeseeca elektrane su proizvele rekordnih 1,7 milijardi kilovat sati struje, saopšteno je iz kompanije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević, rekao je da je proizvodnja elektrana za pola miliona kilovat sati veća nego 2004. godine, koja je bila rekordna.

"U Termoelektranu  Pljevlja je u prethodne tri godine uloženo oko 50 miliona eura, što je rezultiralo većom proizvodnjom za 350 miliona kilovat sati i povećanom snagom od 15 megavata", kazao je Kovačević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Termoelektrana će, za narednih tri do pet godina, nakon dodatnih investicija biti najbolji energetski objekat u regionu.

Kovačević je naveo da su i investicije u hidroelektranu Perućicu bile približne koliko i u TE, a rezultat je povećana proizvodnja struje za 50 miliona kilovat sati. On je dodao da je u planu i izgradnja osmog agregata u toj HE i kazao da će sa Elektroprivredom Norveške osavremeniti i pet puta povećati proizvodnju na malim hidroelektranama, Glava Zete i Slap Zete.

Takođe je saopštio da se za HE Piva radi studija o revitalizaciji, koja će biti završena do kraja godine.

Kao problem u poslovanju EPCG naveo je smanjenu naplatu, a posebno gubitke na mreži, koji sada iznose do 22 odsto, dok je cilj kompanije da ove godine budu svedeni ispod 20 odsto. „Elektroprivreda mora da bude spremna za utakmicu u energetskom sektoru, a neophodni novac i znanje obezbijeđeni su ulaskom dobrog strateškog partnera, italijanske kompanije A2A", ocijenio je Kovačević.

Izvršni direktor EPCG, Enriko Malerba, saopštio je da će kompanija A2A učestvovati na tenderu za izgradnju HE na Morači i ocijenio da će Crna Gora preko Elektroprivrede brže ići ka evropskim integracijama.

Malerba je kazao da im je cilj da se smanje gubici na mreži, poveća proizvodnja iz obnovljivih izvora, poboljša distributivna mreža i smanji uvoz, čime bi se obezbijedilo da Crna Gora ima dovoljno sopstvene struje, po nižoj cijeni.

Pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović podsjetio je da bi sistem od četiri hidroelektrane na Morači, ukupne snage 238 megavata, trebalo godišnje da proizvoditi 720 miliona kilovat sati električne energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik