RiTE i Sardarov osnovali zajedničko preduzeće

Bez autora
Jul 08 2011

U Ugljeviku su juče potpisana dva ugovora sa firmom "Komsar enerdži limitid", čiji je vlasnik Rus Rašid Sardarov, o osnivanju zajedničkog preduzeća i o realizaciji projekta izgradnje Termoenergetskog bloka "Ugljevik tri" čija je ukupna vrijednost 400 miliona evra. Pravi se zajedničko preduzeće i na taj način realizuje se investicija u kojoj će RiTe "Ugljevik" imati deset odsto učešća, a firma "Komsar enerdži limitid" 90 odsto. RiTe "Ugljevik" ovom preduzeću doprinije'e parcelom na kojoj će biti građen blok i postojećom infrastrukturom. Srpska u energetskom sektoru ima ogroman prostor za ulaganje i da će projekti, poput investicije započete na Termoelektrani u Ugljeviku, doprinijeti otvaranju i razvoju privrede RS i vraćanju na stope privrednog rasta kao prije uticaja krize. Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Vlade u Ugljeviku, kojoj su prisustvovali i predsjednik Srpske Milorad Dodik, načelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Ugljevika Vasilije Perić i rukovodstvo Termoelektrane, razmatrana je investicija koja treba da bude realizovana u idućih 30 mjeseci sa strateškim partnerom Sardarevim.

RiTE i Sardarov osnovali zajedničko preduzećeU Ugljeviku su juče potpisana dva ugovora sa firmom "Komsar enerdži limitid", čiji je vlasnik Rus Rašid Sardarov, o osnivanju zajedničkog preduzeća i o realizaciji projekta izgradnje Termoenergetskog bloka "Ugljevik tri" čija je ukupna vrijednost 400 miliona evra.

- Pravimo zajedničko preduzeće i na taj način realizujemo investiciju u kojoj će RiTe "Ugljevik" imati deset odsto učešća, a firma "Komsar enerdži limitid" 90 odsto - rekao je premijer RS Aleksandar Džombić i dodao da će RiTe "Ugljevik" ovom preduzeću doprinijeti parcelom na kojoj će biti građen blok i postojećom infrastrukturom.

On je izjavio da Srpska u energetskom sektoru ima ogroman prostor za ulaganje i da će projekti, poput investicije započete na Termoelektrani u Ugljeviku, doprinijeti otvaranju i razvoju privrede RS i vraćanju na stope privrednog rasta kao prije uticaja krize, prenijele su agencije.

Džombić je dodao da je na jučerašnjoj tematskoj sjednici Vlade u Ugljeviku, kojoj su prisustvovali i predsjednik Srpske Milorad Dodik, načelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Ugljevika Vasilije Perić i rukovodstvo Termoelektrane, razmatrana investicija koja treba da bude realizovana u idućih 30 mjeseci sa strateškim partnerom Sardarevim.

- Vlada RS dala je punu podršku ovom projektu - rekao je Džombić i naglasio da je sjednica Vlade u Ugljeviku jedna od najvažnijih, jer je ova kapitalna investicija važna ne samo za razvoj lokalne zajednice Ugljevik, već i za Srpsku.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da nema nikakve sumnje da će ovaj projekat biti realizovan, jer je poslije godinu pregovora ova ideja finalizovana potpisivanjem ugovora koji su startna osnova za realizaciju projekta "Ugljevik 3".
- Bilo nam je važno da dobijemo investitora kakav je Serdarov i da zadržimo njegovu pažnju na ovom projektu. Definisali smo ovo kao projekat "Ugljevik 3" u koji postojeća Termoelektrana Ugljevik unosi samo ono što već ima i neće unositi nikakav novac, a svih 400 miliona evra treba da obezbijedi investitor - rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da se počinje sa veoma važnim projektom koji bi trebalo da bude završen u roku, te da su benefiti Srpske u ovome evidentni.

Džombić se juče sastao i sa rukovodstvom opštine Ugljevik, a dogovoreno je da Vlada Srpske da saglasnost na kreditno zaduženje za rješavanje infrastrukturnih pitanja, završetak sportske dvorane i rješavanje tekućih problema u budžetu, kao i mogućnost izgradnje puta Brčko - Ugljevik - Zvornik zajedničkim sredstvima.

Džombić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović posjetili su juče i bijeljinsku Prehrambenu industriju "Sava Semberija", gdje su razgovarali sa rukovodstvom ovog preduzeća.

Kredit za "Orao"

Džombić je najavio da će 14. jula, na velikom kreditnom odboru Investiciono-razvojne banke RS Vazduhoplovnom zavodu "Orao" iz Bijeljine biti odobren kredit od 3,7 miliona KM za realizaciju poslovnih planova.

- Riječ je o jednoj fabrici galvanizacije koju će VZ "Orao" učiniti još konkurentnijom na tržištu - rekao je Džombić prilikom jučerašnje posjete ovoj firmi.

Direktor "Orla" Milan Prica izjavio je da ovaj zavod bez novih ulaganja neće biti u stanju da prati korak i trend na Zapadu, jer se vazduhoplovna industrija brzo razvija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik