RS postaje regionalni lider u energetici

Bez autora
Mar 27 2011

Dosadašnjim investicijama Rusije, koja je jedan od najvećih stranih ulagača u RS, ostvaren je ogroman napredak u privredi, a Srpska je postala važan ekonomski faktor u regionu. Rusija je poslije Srbije najveći investitor u Republici Srpskoj, a ove dvije zemlje zajedno imaju učešće veće od 50 odsto u ukupnim stranim investicijama u RS. Osim same vrijednosti investicija, veoma je značajno to što je Rusija najviše investirala u privredu RS, dok su drugi veliki investitori ulagali u banke. Investicije iz Rusije značajno su doprinijele poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene. Zahvaljujući, prije svega, sektoru naftne industrije pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 55 odsto. U energetskom sektoru su velika ulaganja i on ima najveće mogućnosti da u doglednom periodu bitno utiče na poboljšanje razmjene.

RS postaje regionalni lider u energeticiDosadašnjim investicijama Rusije, koja je jedan od najvećih stranih ulagača u RS, ostvaren je ogroman napredak u privredi, a Srpska je postala važan ekonomski faktor u regionu, smatra direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci Duško Jakšić.

- Rusija je poslije Srbije najveći investitor u Republici Srpskoj, a ove dvije zemlje zajedno imaju učešće veće od 50 odsto u ukupnim stranim investicijama u RS - naglasio je Jakšić i dodao da je, osim same vrijednosti investicija, veoma značajno to što je Rusija najviše investirala u privredu RS, dok su drugi veliki investitori ulagali u banke.

Investicije iz Rusije, prema njegovim riječima, značajno su doprinijele poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene.

- Zahvaljujući, prije svega, sektoru naftne industrije pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 55 odsto. U energetskom sektoru su velika ulaganja i on ima najveće mogućnosti da u doglednom periodu bitno utiče na poboljšanje razmjene. Smatram da postajemo bitan faktor u regionu baš u tom sektoru, a zahvaljujući stabilnim energetskim kapacitetima privukli smo i interes drugih koji se naslanjaju na taj sektor - istakao je Jakšić.

On je dodao da mnoge evropske zemlje i ekonomije u velikoj mjeri svoju uspješnost mjere po tome koliko imaju dobre ekonomske odnose sa Rusijom i koliko su na tom tržištu uspješne.

- U našem regionu dolazak Rusa se tretira kao političko pitanje. Rusija je ovdje došla sa konkretnim projektima, sa kapacitetima koje se ne mogu "pokupiti" i odnijeti. Projekti koji su u najavi, prije svih izgradnja TE "Ugljevik dva" koji je prije rata bio najaktuelniji projekat za realizaciju, daju razlog za optimizam. Ova investicija vrlo je vrijedna, sa stanovišta ulaganja, građevinskih radova, angažovanja operative i, na kraju, uspješnog povezivanja cjelokupnog sistema - kazao je Jakšić.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je za RTRS da sastanak sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim privrednicima predstavlja veliki uspjeh za Srpsku, s obzirom na postignute zaključke koji se odnose na nastavak ruskog investiranja.

- Nadzorni odbor Vnešekonom banke u aprilu treba da donese pozitivnu odluku o nastavku investiranja, odakle i dolaze sva sredstva "Zarubežnjefta" - istakao je Džombić.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da su inostrana ulaganja garancija stabilnosti Srpske, te da je jedan od najznačajnijih investitora Rusija, koja je u RS prisutna sa milijardu evra investicija.

- Ruski premijer Vladimir Putin naložio je da se u idućem mjesecu odobri novih 500 miliona evra ruskoj kompaniji za dalju modernizaciju Rafinerije nafte u Brodu, benzinskih pumpi širom RS, kao i izgradnju drugih značajnih objekata - kazao je Dodik u četvrtak uveče u Trebinju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik