Saradnja EPS-a i Edisona u izgradnji Kolubare

Elektroprivreda Srbije (EPS) i italijanska kompanija Edison potpisali su danas preliminarni ugovor o saradnji u izgradnji termoelektrane Kolubara B. Ugovor su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor za međunarodne energetske poslove Edisona Anrea Testi. EPS očekuje da će studija izvodljivosti zajedničke izgradnje termoelektrane biti završena u prvom kvartalu 2012. godine, nakon čega bi EPS i Edison formirali zajedničku projektnu kompaniju. Italijanska kompanija je na međunarodnom tenderu koji je raspisao EPS ponudila optimizaciju tehničkog rešenja i izgradnju dva bloka bruto snage od po 375 megavata sa 37 odsto neto efikasnosti blokova. Oprema koja će biti ugrađena u novu elektranu, kako je precizirano u ponudi Edisona, zadovoljila bi najstrože kriterijume zaštite životne sredine prema domaćoj i evropskoj regulativi.

Saradnja EPS-a i Edisona u izgradnji KolubareElektroprivreda Srbije (EPS) i italijanska kompanija Edison potpisali su danas preliminarni ugovor o saradnji u izgradnji termoelektrane Kolubara B, saopštio je EPS.

Ugovor su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor za međunarodne energetske poslove Edisona Anrea Testi.

EPS očekuje da će studija izvodljivosti zajedničke izgradnje termoelektrane biti završena u prvom kvartalu 2012. godine, nakon čega bi EPS i Edison formirali zajedničku projektnu kompaniju.

Italijanska kompanija je na međunarodnom tenderu koji je raspisao EPS ponudila optimizaciju tehničkog rešenja i izgradnju dva bloka bruto snage od po 375 megavata sa 37 odsto neto efikasnosti blokova.

Oprema koja će biti ugrađena u novu elektranu, kako je precizirano u ponudi Edisona, zadovoljila bi najstrože kriterijume zaštite životne sredine prema domaćoj i evropskoj regulativi.

Za radove koji su počeli još 1988. godine, kada je počela gradnja elektrane, kao i opremu koja je do sada ugrađena i nabavljena, a koju EPS treba da unese kao ulog u zajedničku kompaniju koja će graditi novu elektranu, EPS-u je ponuđen udeo u vlasništvu od 36,4 odsto.

Više detalja o zajedničkom projektu EPS-a i Edisona, kako Beta saznaje, biće poznato na samiti Srbija-Italija, koji je najavljen za sredinu jula u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik