Saradnja sa Slovačkom u oblasti energetike

Bez autora
Jun 11 2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović i ministar ekonomije Slovačke Tomaš Malatinski potpisali su danas Protokol sa petog zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike. Mihajlović i Malatinski su u Palati Srbije, u okviru završnog dana poslovnog foruma “Srbija–Slovačka”, potpisali i Protokol o saradnji u oblasti energetike, zaštite životne sredine, saobraćaja, trgovine i poljoprivrede. Mihajlović očekuje da će aktivnosti predviđene tim dokumentom biti efikasno realizovane u narednom periodu. Robna razmena dveju zemalja u januaru i februaru ove godine povećana je za 35 posto. U oblasti enegetike postoji mnogo mogućnosti za saradnju, ali je neophodan efikasniji završetak pregovora kako bi što pre bio potpisan ugovor za termoelektranu-toplanu Novi Sad.

Saradnja sa Slovačkom u oblasti energetikeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović i ministar ekonomije Slovačke Tomaš Malatinski potpisali su danas Protokol sa petog zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Slovačke Republike.

Mihajlović i Malatinski su u Palati Srbije, u okviru završnog dana poslovnog foruma “Srbija–Slovačka”, potpisali i Protokol o saradnji u oblasti energetike, zaštite životne sredine, saobraćaja, trgovine i poljoprivrede.

Mihajlović je izrazila očekivanje da će aktivnosti predviđene tim dokumentom biti efikasno realizovane u narednom periodu, i podsetila na to da je robna razmena dveju zemalja u januaru i februaru ove godine povećana za 35 posto.

Ona je ponovila da u oblasti enegetike postoji mnogo mogućnosti za saradnju, ali i ocenila da je neophodan efikasniji završetak pregovora kako bi što pre bio potpisan ugovor za termoelektranu-toplanu Novi Sad.

Prema njenim rečima, postoji mogućnost saradnje slovačkih kompanija sa JP “Srbijagas” na izgradnji gasovoda, pri čemu je Slovačka zainteresovana i za ulaganja u obnovljive izvore energije, odnosno izgradnju solarnih elektrana.

Moguće je intenzivirati saradnju Srbije i Slovačke i u oblasti poljoprivrede, posebno u oblasti zaštite bilja i bezbednosti hrane, ukazala je Mihajlović.

Malatinski je podsetio na to da u Srbiji već posluje više od 20 kompanija iz Slovačke iz raznih oblasti, i naglasio da ima mogućnosti da se slovačke investicije u Srbiji dodatno razvijaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik