Sistem za štednju energije

Bez autora
Feb 20 2011

Uvođenje sistema energetskog menadžmenta u Srbiji dovešće do povećanja energetske efikasnosti i do značajnih ušteda u potrošnji energije u Srbiji. Uvođenjem sistema energetskog menadžmenta moći ćemo lakše da pratimo realizaciju projekata energetske efikasnosti, kako u privatnom tako i u javnom sektoru što će za posledicu imati kvalitetnije definisanje budućih strateških ciljeva. Na osnovu rezultata studije uvođenja sistema energetskog menadžmenta u Srbiji koja je rađena u saradnji sa japanskom vladom, kreirane su pojedine odredbe Zakona o racionalnoj upotrebi energije čija je izrada završena. Zakon o racionalnoj upotrebi energije predviđa osnivanje Fonda za energetsku efikasnost. Cilj tog zakona je da omogući i podstakne odgovorno, racionalno i dugoročno održivo korišćenje energije.

Sistem za štednju energijeOd sistema energetskog menadžmenta, ministar energetike Srbije Petar Škundrić očekuje velike uštede i povećanje eneregetske efikasnosti. Studija o tome je već izrađena u saradnji s japanskom vladom, a pratiće je i Zakon o racionalnoj upoterbi energije, rekao Škudrić.

"Uvođenje sistema energetskog menadžmenta u Srbiji dovešće do povećanja energetske efikasnosti i do značajnih ušteda u potrošnji energije u Srbiji", izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

"Uvođenjem sistema energetskog menadžmenta moći ćemo lakše da pratimo realizaciju projekata energetske efikasnosti, kako u privatnom tako i u javnom sektoru što će za posledicu imati kvalitetnije definisanje budućih strateških ciljeva", rekao je Škundrić otvarajući radionicu o sistemu energetskog menadžmenta u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Na osnovu rezultata studije uvođenja sistema energetskog menadžmenta u Srbiji koja je rađena u saradnji sa japanskom vladom, kreirali smo pojedine odredbe Zakona o racionalnoj upotrebi energije čija je izrada završena", rekao je Škundrić.

"Zakon o racionalnoj upotrebi energije predviđa osnivanje Fonda za energetsku efikasnost", rekao je Škundrić i dodao da je cilj tog zakona da omogući i podstakne odgovorno, racionalno i dugoročno održivo korišćenje energije.

"Taj zakon će stvoriti i pravni osnov za uvođenje subvencija, fiskalnih i drugih olakšica i podsticaja za realizaciju projekata koji imaju za cilj povećanje energetske efikasnosti", istakao je Škundrić i dodao da je Zakon usklađen sa regulativom i praksom EU, kao sa Nacionalnim planom evropskih integracija i Ugovorom o formiranju energetske zajednice.

Japan kao primer za štednju energije

Ministar je podsetio da racionalno gazdovanje energijom podrazumeva organizovan način praćenja potrošnje energije i preduzimanje mera za njeno smanjenje kroz povećanje energetske efikasnosti i dodao da je racionalna upotreba energije značajna za povećanje konkurentnosti srpske privrede i standarda građana, smanjenje negativnog uticaja sektora energetike na životnu sredinu.

On je podsetio da je studiju za uvođenje sistema energetskog menadžmenta u Srbiji finansirala japanska vlada kroz Japansku agenciju za međunarodnu saradnju i dodao da je projekat počeo da se realizuje 2009. godine.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki rekao je da je nivo energetske efikasnosti u Japanu među najviše rangiranim u svetu i dodao da će unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji biti sve značajnije sa razvojem srpske privrede.

Izrazivši očekivanje da će Srbija i Japan i dalje razvijati prijateljske odnose, Cunozaki je ocenio da Srbija može značajno da smanji potrošnju energije i da na taj način poveća konkurentnost privrede.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić naveo je da su u Srbiji do 2030. godine moguće uštede energije u vrednosti od 463 miliona evra godišnje.

On je istakao značaj ovog projekta koji je realizovan uz pomoć japanske vlade, istakavši da on predstavlja revolucionaran iskorak u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik