Skuplja struja od 1. aprila za 15 odsto

Bez autora
Mar 01 2015

Struja u Srbiji će 1. aprila poskupeti za 15 odsto, uključujući i novouvedenu akcizu, navodi se u Memorandumu o ekonomskim i finansijskim politikama Vlade Srbije u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).Kako se navodi u tom dokumentu, objavljenom u okviru izveštaja o konsultacijama po Članu 4, dodatno poskupljenje struje uslediće u aprilu 2016. godine, ukoliko bude neophodno. Precizira se da će akcize na struju biti uvedene da bi se smanjila neefikasna potrošnja.

Skuplja struja od 1. aprila za 15 odstoStruja u Srbiji će 1. aprila poskupeti za 15 odsto, uključujući i novouvedenu akcizu, navodi se u Memorandumu o ekonomskim i finansijskim politikama Vlade Srbije u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Kako se navodi u tom dokumentu, objavljenom u okviru izveštaja o konsultacijama po Članu 4, dodatno poskupljenje struje uslediće u aprilu 2016. godine, ukoliko bude neophodno.

Precizira se da će akcize na struju biti uvedene da bi se smanjila neefikasna potrošnja.

Vlada Srbije je navela da će podržati Elektroprivredu Srbije (EPS) u pripremi plana za finansijsku konsolidaciju koji će biti zasnovan na boljoj naplati, povećanju efikasnosti, smanjenju troškova i povećanju tarifa.

Taj plan će Vlada Srbije usvojiti do kraja marta, i podržati EPS da zatraži povećanje regulisane cene struje za krajne korisnike.

Dodaje se da će nakon organizacionog i finansijskog restrukturiranja EPS-a, uključujući i optimizaciju broja zaposlenih, Srbija tražiti manjinskog privatnog investitora za EPS.

Restrukturiranje EPS-a pripremiće se u konsultacijama sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a planovi za to će se primenjivati i u 2016. i 2017. godini, piše u Memorandumu.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas za RTS da se neće menjati tarifni sistem za struju i da će o eventualnim poskupljenjima biti reči kada se završe kalkulacije sa MMF i EBRD.

Struja u Srbiji za korisnike koji se snabdevaju po regulisanim cenama, poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, za 10,9 odsto za domaćinstva, a za 12,8 odsto za privredu.

Nakon tog poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

U memorandumu se navodi se i da će Vlada Srbije uvesti akcize na bezalkoholna pića, osim na vodu.

NBS: Ne zalažemo se za poskupljenje struje

Narodna banka Srbije (NBS) se ne zalaže za korekciju cene električne energije, već da te korekcije budu transparentne i dugoročno planirane, saopšteno je danas iz centralne banke.

"Budući da od toga zavisi uspešnost monetarne politike u održavanju stabilne i niske inflacije, ali i zbog potreba ostalih ekonomskih subjekata da svoje poslovne planove baziraju na predvidivim uslovima, Memorandumom o targetiranju inflacije je i predviđeno utvrđivanje numeričkih smernica rasta regulisanih cena", navode u NBS.

Podsećaju da su u toku 2014. godine bile učestale najave korekcije cene električne energije u kojima je isticano da je aktuelna cena znatno ispod nivoa rentabiliteta i nivoa cena zemalja u regionu.

Iz ugla NBS predvidivost korekcija ove cene, kao i cena svih drugih usluga koje su pod "kontrolom" države su bitne, kako bi monetarna politika pravovremeno svojim merama reagovala i time održala inflaciju u granicama cilja.

"Primera radi, da je postojao jasan plan da u toku 2014. neće doći do korekcije cene struje, prostor za relaksaciju monetarne politike bi bio znatno veći, a inflacija ne bi bila ispod granica dozvoljenog odstupanja od cilja", objasnili su u NBS.

Upravo zato, NBS se zalaže da pomenute korekcije cena budu transparentne i rezultat dugoročnog planiranja, a u skladu sa potrebom obezbeđenja održivog poslovanja preduzeća i održavanja energetske sigurnosti.

"Na kraju, posebno ističemo da je sporazumom Republike Srbije i MMF-a predviđena korekcija cene električne energije od 15 odsto u aprilu 2015. godine, što je i uključeno u naše projekcije i objavljeno u poslednjem Izveštaju o inflaciji", zaključeno je u saopštenju NBS.

Vučić: Neće biti poskupljenja struje do kraja zime

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da do kraja zime sigurno neće biti poskupljenja struje.

Na pitanje novinara da li je tačno da je deo dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uvođenje akciza na bezalkoholna pića, kao i poskupljenje struje, Vučić je kazao da to još nije rešeno.

"To je sve pitanje. Do kraja zime sigurno neće biti poskupljenja struje, videćemo šta će biti dalje", kazao je Vučić novinarima ispred Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi.

Premijer je naveo da je u januaru ove godine zabeležen veći procenat uplata doprinosa u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Zaposlenost je nešto uvećana i nešto je veća uplata doprinosa za januar i februar", kazao je Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik