Slovenija pripremila deset milijuna eura potpore za zelenu energiju

Bez autora
Jul 09 2020

Slovenija je pripremila deset milijuna eura potpora za one koji proizvode ili će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora i u naprednoj kogeneraciji.

Agencija za energiju u Ljubljani prima prijave do 10. rujna za državne poticaje postrojenjima za struju iz obnovljivih izvora i s visokoefikasnom kogeneracijom odnosno kombiniranom proizvodnjom električne i toplinske energije – CHP.

Slovenija je objavila već sedmi javni poziv za podršku za zelenu energiju, a vrijedan je deset milijuna eura.

Na natječaju će se birati projekti projekata novih i rekonstruiranih pogona ili grupa projekata za nove pogone. Šesti poziv, za jednaki iznos, objavljen je u prosincu 2019. i zaključen u travnju 2020. godine, a prošla su 32 postrojenja ukupne snage 13,1 megavat.

Od njih su 12 bili CHP sistemi na fosilna goriva sa skoro osam megavata u zbiru. Prijavljenih je bilo 51.

U usporedbi s tim, na petom konkursu je u studenom prošle godine odabrano 19 projekata i također su podijelili deset milijuna eura. Ukupnog su kapaciteta 26,7 megavata, od čega su 25,9 megavata u 13 kogenerativnih sistema koji troše fosilna goriva.

Investitori i pojedinci će uz prijavu prilagati građevinske dozvole. Ukoliko je projekt odabran, dužni su u roku od mjesec dana dostaviti garancije ili depozit ekvivalentan dva posto investicijske vrijednosti poduhvata.





Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik