Smanjenje broja dozvola za ulaganje u obnovljive izvore energije

Bez autora
Jun 09 2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će oblast obnovljivih izvora energije (OIE) najkasnije do 10. jula biti upotpunjena i modelom ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora. Model ugovora napravljen je u saradnji sa nadležnim institucijama i stranim investitorima, a njime će biti zaštićeni interesi države, dok će investitorima biti omogućen profit. Korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije jedan je od prioriteta energetskog sektora Srbije, ne zato što može u potpunosti da zadovolji domaće potrebe za energijom, već zbog toga što poboljšava stabilnost energetskog sistema, omogućava nove investicije i nova radna mesta.

Smanjenje broja dozvola za ulaganje u obnovljive izvore energijeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će oblast obnovljivih izvora energije (OIE) najkasnije do 10. jula biti upotpunjena i modelom ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora.

Ona je na konferenciji “Obnovljiva energija vode, vetra i sunca – put ka energetskoj nezavisnosti” ukazala na to da je model ugovora napravljen u saradnji sa nadležnim institucijama i stranim investitorima, i istakla da će njime biti zaštićeni interesi države, dok će investitorima biti omogućen profit.

Korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije jedan je od prioriteta energetskog sektora Srbije, ne zato što može u potpunosti da zadovolji domaće potrebe za energijom, već zbog toga što poboljšava stabilnost energetskog sistema, omogućava nove investicije i nova radna mesta.

Mihajlović je navela da naša zemlja može da ispuni obavezu iz direktiva Evropske unije i da do 2020. godine iz obnovljivih izvora energije proizvede 27 posto ukupno potrebne energije.

Kako je istakla, potencijali obnovljivih izvora energije u Srbiji nisu iskorišćeni, a najveće mogućnosti pruža biomasa, ali i izgradnja vetroparkova, solarnih elektrana, kao i korišćenje geotermalnih izvora.

Ona je saopštila da će Srbija do 2020. godine imati više od 1.000 megavata snage iz OIE, pre svega iz biomase, mini-hidroelektrana i vetroparkova, kao i da će do tada za fid-in tarife za proizvođače energije iz obnovljivih izvora biti izdvojeno više od 550 miliona evra.

Takođe, kako je navela, radi se i na smanjenju broja dozvola potrebnih za ulaganje u obnovljive izvore energije, pri čemu će resorno ministarstvo tokom leta predložiti Vladi Srbije model za smanjenje njihovog broja.

Mihajlović je naglasila da bi do početka jula trebalo da bude usvojena i strategija razvoja energetike, koja bi trebalo da bude primenjivija od prethodne, koja je ostvarena samo 20 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik