Sporazum sa Geoplinom o zajedničkom preduzeću za Južni tok u martu

Bez autora
Feb 16 2011

Ruski Gasprom planira da u martu potpiše sporazum sa slovenačkom kompanijom Geoplin plinovodi o formiranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda Južni tok.Zajedničko preduzeće će biti osnovano na paritetnoj osnovi, sa vlasničkim udelima po 50 odsto, na osnovu studije o izvodljivosti. U okviru realizacije projekta Južni tok u novembru 2009. godine potpisan je međuvladin sporazum Slovenije i Rusije o izgradnji i eksploataciji slovenačkog dela gasovoda.

Sporazum sa Geoplinom o zajedničkom preduzeću za Južni tok u martuRuski Gasprom planira da u martu potpiše sporazum sa slovenačkom kompanijom Geoplin plinovodi o formiranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda Južni tok, izjavio je danas ruski ministar za komunikacije i veze Igor Šogoljev.

Nakon zasedanja Međuvladine rusko-slovenačke komisije za ekonomsku saradnju, on je novinarima kazao da će zajedničko preduzeće biti osnovano na paritetnoj osnovi, sa vlasničkim udelima po 50 odsto, na osnovu studije o izvodljivosti.

Šogoljev je kazao da je u okviru realizacije projekta Južni tok u novembru 2009. godine potpisan međuvladin sporazum Slovenije i Rusije o izgradnji i eksploataciji slovenačkog dela gasovoda.

Kako je dodao, u skladu sa tim dokumentom, projektovanjem, gradnjom i eksploatacijom baviće se zajedničko preduzeće.

"Realizacijom tog projekta Slovenija će postati jedna od vodećih zemalja-transportera gasa na Balkanu", rekao je Šogoljev, koji je i kopredsednik Međuvladine rusko-slovenačke komisije za ekonomsku saradnju.

Najavio je da je za mart planirano i potpisivanje sporazuma između Gaspromnjefta i slovenačkog Petrola, koji će se odnositi na zajedničku prodaju naftnih proizvoda u druge države i na teritoriji Slovenije.

Šogoljev je kazao da u bi u martu trebalo da bude potpisan i ugovor o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju optičkog kabla duž Južnog toka, koji će se korististiti za obedzbeđenje rada gasovoda i u komercijalne svrhe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik